Byns bostadsmarknad Àr lika stekhet som Stockholms

Vad har lilla Tornedalsbyn Junosuando gemensamt med Stockholms innerstad? BĂ„da Ă€r glödheta pĂ„ bostadsmarknaden. ”Sedan gruvan startade om finns hĂ€r inte ett ledigt rum”, sĂ€ger 21-Ă„riga Emilia Engrund, som tillsammans med sin familj driver ett bostadsföretag i byn.

"Det Àr en helt annan fart i byn nu", sÀger Emilia Engrund. HÀr utanför ett av husen i Junosuando dÀr familjeföretaget hyr ut boenden.

"Det Àr en helt annan fart i byn nu", sÀger Emilia Engrund. HÀr utanför ett av husen i Junosuando dÀr familjeföretaget hyr ut boenden.

Foto: Maria Engström-Andersson

Junosuando2021-04-15 06:00

SjĂ€lv flyttade hon tillbaka till barndomsbygden för tvĂ„ Ă„r sedan, efter att ha gĂ„tt skola i PiteĂ„. Verkligheten som mötte henne Ă€r i mĂ„ngt och mycket förĂ€ndrad. Förbi byn passerar numera det ena malmekipaget efter det andra. Och vĂ€gen in till Pajala som tidigare lĂ€mnade en hel del att önska Ă€r idag inte bara breddad och belagd med skinande svart asfalt utan ocksĂ„ kantad av trottoarer och gatlyktor. Inne i sjĂ€lva byn har ett och annat nybygge eller möjligen helrenoverat hus dykt upp bland den Ă€ldre bebyggelsen. 

– Det Ă€r ju mer folk i rörelse, fast kanske inte just nu under coronan, sĂ€ger Emilia. 

undefined
"Det Àr en helt annan fart i byn nu", sÀger Emilia Engrund. HÀr utanför ett av husen i Junosuando dÀr familjeföretaget hyr ut boenden.

Orsaken stavas förstĂ„s gruvan i Kaunisvaara – och omlastningscentralen nĂ„gra hundra meter bort. 

– Det Ă€r dĂ€r chaufförerna byter av varandra. MĂ„nga av dem vill bo nĂ€ra arbetet, sĂ€ger Emilia.  

Detta har i sin tur gjort bostadsmarknaden i den lilla byn stekhet. 

Emilia – som tillsammans med en kollega sköter pappren och ekonomiansvaret för Ebostad och familjens tre andra företag – berĂ€ttar att en familj sökte bostad för bara nĂ„gon dag sedan:  

– De flesta som hör av sig vill ha nĂ„got litet och billigt eftersom de oftast har dubbelboende. 

I den stora, gula garagebyggnaden vid Ă€lven dĂ€r maskin- och anlĂ€ggningsverksamhetens fordon repareras och dĂ€r Ă€ven kontoret inryms dyker hennes pappa David Engrund upp. Han berĂ€ttar att bostadsföretaget startades 2011 nĂ€r gruvan drevs av Northland – och att det snabbt mĂ€rktes nĂ€r gruvan stĂ€ngde: 

– Men nu gĂ„r lĂ€genheterna Ă„t direkt. 

undefined
David Engrund och dottern Emilia Engrund vittnar om att lÀgenheterna gÄr Ät direkt.

I bestĂ„ndet ingĂ„r förutom sex lĂ€genheter i ”Lilla skolan” Ă„tta lĂ€genheter i det kommundrivna Ă€ldreboendet. 

– HĂ€r har vi fört diskussioner med kommunen om en utbyggnad, sĂ€ger David som tycker att kommunen Ă€ven borde satsa pĂ„ andra bostĂ€der. 

Dels för att alla gruvchaufförer ska ha tillgĂ„ng till egna, bra boenden, dels för att locka fler till byn: 

–Man kan ju satsa pĂ„ mobila bostĂ€der. Allt Ă€r ju fullbelagt nu. 

Byns numera nedlagda skola nĂ„gra gator upp Ă€r ett exempel: 

– HĂ€r bor fem chaufförer i egna rum och med var sitt kök i gamla hemkunskapssalen. Dusch fĂ„r de dĂ€remot dela, berĂ€ttar vaktmĂ€staren Torbjörn Mukka medan han stolt visar runt i de omkringliggande lokalerna som innehĂ„ller ett litet nyinrett gym, sporthall, byns badhus och förskoleverksamheten. 

undefined
Junosuandobon Torbjörn Mukka Àr vaktmÀstare i byns tidigare skola som nu Àr boende Ät flera av gruvchaufförerna.

Torbjörn sÀger att han och de andra byborna glÀds Ät tillskottet av mÀnniskor. Och att platsens pizzeria och livsmedelsaffÀr gynnas, liksom den lokala ekonomiska föreningen som hyr ut skolan:

– Samtidigt kĂ€nns det ju vĂ€ldigt mĂ€rkligt att skolan lades ned nu nĂ€r familjer Ă€ntligen kan flytta hit. 

NĂ„gra tiotal meter bort i vĂ„rsolen pĂ„ sin altan njuter samtidigt tvĂ„ av dem som bidrar just till det ökade livet i byn. NĂ€mligen Ă€kta chaufförs-paret och Mai-Liss Lilja,46 och Marcus Lilja, 44.  NĂ€r de fick jobb Ă„t Kaunis Iron för snart ett Ă„r sedan bodde de först i ett enkelt rum, men hyr nu ett eget hus. 

undefined
Äkta gruvchaufförs-paret Mai-Liss Lilja, 46 och Marcus Lilja, 44 tillhör de som gör att det Ă€r mer rörelse och liv i byn Junosuando.

– Vi trivs jĂ€ttebra. BĂ€st Ă€r nog lugnet och naturen. Dessutom har vi fĂ„tt ett fantastiskt mottagande av byborna och blivit jĂ€ttegoda vĂ€nner med ett par av grannarna, sĂ€ger Mai-Liss. 

Stannar ni? 

– Varför inte? Problemet Ă€r att vi har ett hus i SkĂ„ne. Men vi fĂ„r vĂ€l se. 

Mai-Liss ler stort: 

– Hur konstigt det kanske Ă€n lĂ„ter skulle vi sakna vintervĂ€garna. 

"LÀgenheterna gÄr Ät direkt", sÀger Daniel Engrund.
"LÀgenheterna gÄr Ät direkt", sÀger Daniel Engrund.
Junosuando

Ligger drygt fem mil utanför Pajala centralort.

Totalt bor ungefÀr 350-400 personer permanent i byn.

Exakt hur mĂ„nga som Ă€r skrivna pĂ„ andra orter men hyr bostĂ€der i byn Ă€r oklart. Förutom nedlagda skolan och EbostĂ€ders lĂ€genheter hyrs rum och bostĂ€der ut i hus och delar av hus av privatpersoner. 

I byn finns förutom en livsmedelsaffĂ€r en pizzeria, ett badhus, en sporthall och en kyrka. 

Fram tills 2017 fanns en skola med barn frÄn förskoleklass och upp till Äk 5. Nu finns bara förskolan kvar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!