Byaliv - med ekologiskt perspektiv
Norrsken och återhämtning - det är konceptet för paret Mikael Kangas och Maya Raos verksamhet i Junosuandos gamla prästgård.
För två år sedan handlade det om åretrunt verksamhet, nu är det vintern som har huvudrollen.
Läs mer: Prova Mayas purjopaj
För två år sedan handlade det om åretrunt verksamhet, nu är det vintern som har huvudrollen.
Läs mer: Prova Mayas purjopaj
Förändringar
För två år sedan besökte Kuriren familjen Kangas-Rao som förutom Mikael och Maya bestod av dottern Uma Kangas. I dag är hon tre år och storasyster till Sita Kangas, 18 månader. Då berättade paret om sina framtidsplaner som inte skiljer sig mycket från deras tankegångar i dag. Vissa val har de dock gjort på vägen.
- Vi har lärt oss att man inte kan satsa på allt, säger Maya Rao.
Från början var planerna att bedriva verksamheten året runt och inriktningen skulle vara miljö och hälsa där bland annat kurser i yoga skulle ingå. Idén finns kvar men den marknadsförs inte.
- Vi kände att vi måste inrikta oss mot mer renodlade turistprodukter och vi orkade inte heller med att arbeta året runt med verksamheten, säger Mikael Kangas.
Nu är det vintern som står för huvudkonceptet. Skidåkning på skogsskidor, en tur med hundsläde, studier av norrskenet, besök hos samer för att ta del av deras vardag och kultur, är inslag som ska bidra till att locka besökare, främst från utlandet.
England och Japan är två länder där paret byggt affärsrelationer. I England finns en samarbetspartner och även i Japan har intresset för deras arbete varit stort, enligt Mikael Kangas. I september anländer ett företag från Japan för att ta del av den tornedalska kulturen.
- Japaner är mycket intresserade av att vara med i vardagens aktiviteter som att plocka bär och baka i bagarstugan, säger Mikael Kangas.
Trendigt
Paret Kangas Rao arbetar utifrån ett ekologiskt perspektiv. Toaletterna är torrtoaletter, duschvattnet tas tillvara och används till bevattning av växterna i trädgården. 90 procent av åvarorna som används på den vegetariska menyn är ekoligskt odlade.
Suget efter ekologiskt framställd mat är mycket stort i England, enligt Maya Rao.
- Det är en stor trend i England just nu. Maten ska vara fräsch och av bra kvalitet.
Fokuseringen ligger på utländska gäster men den svenska marknaden är inte bortglömd. Det handlar helt enkelt om tidsbrist - marknadsföring tar mycket tid, att skapa nätverket i England och Japan har tagit mycket av den varan.
Samverkan
Stor hjälp till verksamheten har man haft av den nu nedlagda företagarföreningen, Byaliv där företagare från trakten medverkat. Tillsammans har de marknadsfört sig mot besöksnäringen och kontakterna mellan dem lever kvar även om föreningen är nedlagd. Besökarna kräver aktiviteter, flera av dem köper Mikael och Maya in från sina kollegor.
I sin marknadsföring använder paret namnet Auora Retreat Lappland. Vare sig Junosuando eller Norrbotten ingår och det är medvetet. Lappland klingar exotiskt och bidrar till att locka besökare. Lägger man snö och is därtill är konceptet ännu mer lockande, enligt Maya Rao.
Verksamheten i Junosuando är ännu i sin linda. Förfrågningarna har varit många - antalet bokningar något färre. Bland annat har det berott på att företaget inte har flygresan med i sitt paket.
- Det känns som ett för stort steg för oss just nu, men i framtiden kan det bli aktuellt, säger Maya Rao.
Kryddig kombination
I köket är tekniken desto bättre. Maya, som kommer från storstaden Toronto i Kanada, har en indisk pappa som älskar matlagning vilket har spritt sig till dottern.
I det tornedalska köket sprider sig dofter från indiska kryddor likväl som från våra egna traditionella. Lägg till detta svenska rot - och grönsaker så blir blandningen en upplevelse för både ögat och smaklökarna. En skidtur i skogen under ett gnistrande norrsken kan avslutas med bastubad och en välsmakande gryta i hälsans tecken ...
Mikael Kangas och Maya Raos förhoppning är att ännu fler ska upptäcka detta.
- Vi ger det här tre år till, om vi inte har fått en inkomst inom den tiden så är det läge att tänka om. Men vi har förhoppningar på våra utländska kontakter för de satsar inte på någon de inte tror på, säger Mikael Kangas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!