Julen stressar kvinnor mest

Julklappar, julgran, julmat, lussefirande och terminsavslutningar. December är årets i särklass stressigaste månad, enligt en ny studie från Novus.

Ojämlikheten i hemmen märks tydligt – kvinnors julstress är betydligt större än mäns.

3 december 2017 08:24

Pappa framför tv:n och mamma i köket. En nidbild kanske, men tänk efter: Vem bakar, kokar, steker och griljerar när du själv firar jul? Vem kom ihåg att skicka julkort till gammelmoster och vem köpte nya lussekläder till barnen?

En av fem känner sig stressade inför julen och skillnaden mellan män och kvinnor är stor. Medan 14 procent av de tillfrågade männen uppger att de känner en generell stress inför julen är motsvarande siffra för kvinnor hela 27 procent.

Vi är ganska jämställda i Sverige jämfört med många andra länder, men när vi får barn hamnar ofta mer ansvar hos kvinnan när det gäller det obetalda arbetet. Även planeringsstadiet ligger i större utsträckning hos kvinnor än hos män, säger Anna Bennich Karlstedt, legitimerad psykolog och författare till boken "Sjukt stressad".

Julstöket stressar

Siffrorna kommer från en ny studie som Skandia har genomfört med hjälp av Novus. 1 000 personer har svarat i undersökningen och 19 procent uppger att det är julstöket med förberedelser av julklappar, städning, pynt och julmat som stressar dem mest. 12 procent av de tillfrågade är oroliga över att pengarna inte ska räcka till allt som förväntas under julen.

Men det finns sätt att minska julstressen.

Jag tycker att man i dag, eller helst i går, ska sätta sig ner och prata om hur fördelningen ska se ut så att inte en i förhållandet har större huvudvärk än den andra. Det behövs en diskussion om förväntningar och krav, även inifrån kommande krav. Det har många att tampas med, främst kvinnor. Man behöver inte stå och göra fem sorters sill om man gråter på kvällarna, det är aldrig värt det, säger Anna Bennich Karlstedt.

Fördelningen av hushållarbetet under julen kan ses som en jämställdhetsfråga, men julstressen visar också på ett annat samhällsproblem.

Farligt för hälsan

"Jag känner mig orolig för min hälsa på grund av stress" är en av frågorna i undersökningen. 14 procent av männen svarar ja. Andelen kvinnor är 28 procent.

Det är mycket högre sjukskrivningar bland kvinnor. Vad vi ser i våra hälsoundersökningar är att kvinnor ofta tar ett stort ansvar både i arbetslivet och i privatlivet, säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia.

Stress kan ge upphov till allvarlig ohälsa. Siffror från Försäkringskassan visar att 46 procent av alla pågående sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa. Hälften av de kvinnor som var sjukskrivna vid halvårsskiftet 2017 var inte på jobbet på grund av en psykiatrisk diagnos och kvinnor är i långt större utsträckning än män mottagare av sjukpenning.

Om man har börjat känna att man har svårt att koncentrera sig, svårt att sova, eller alltid är trött trots att man sover, om man har huvudvärk och humörsvängningar och det pågår under en längre tid, då är det viktigt att ta ett steg tillbaka och dra i nödbromsen. Att köpa en färdig julskinka och sitta framför tv:n och mysa på julafton går också bra, säger Anna Bennich Karlstedt.
Fyra tips för en jämställd jul

Lina Thomsgård, grundare av Rättviseförmedlingen, tipsar om hur julen enkelt blir mer jämställd:

Var den som tar initiativet till att prata om hur ni ska fördela arbetsuppgifter och stress i familjen. Förmodligen den finaste julegåvan."

Att "fixa" något innebär inte att köpa gran eller skära skinka när någon ber en, sådant går ju tämligen fort. Det som skapar stress och tar tid handlar om att redan innan se behovet, planera och förbereda. Gör en lista över vem som gör vad utifrån olika områden där rubbet ingår, från att se behov till utförande.

Julklappar, vilka ska få, vem köper? Vem av släktingarna tycker om vad? Storlekar och intressen? Dela upp och gör det i tid. Slå in och skriv rim båda två tillsammans.

Res dig upp duka av bordet på julafton. Bli inte en av alla herrar som av ren tradition blir sittande med snapsen medan tallrikarna på julbordet magiskt byts ut. Visa för kommande generationer att julefrid är något alla bidrar till, före och efter firandet.

Hör av dig och tacka efteråt. Skicka ett foto (finns jätteenkla appar!) till den som lagade maten, fixade festen och bjöd in.


Fakta: December stressigast

Svarsprocent på frågan "vilken månad är mest stressig?"

Januari 5

Februari 1

Mars 1

April 2

Maj 7

Juni 3

Juli 3

Augusti 2

September 2

Oktober 2

November 6

December 23

Tycker ingen månad är stressig 24

Tycker alla är lika stressiga 13

Vet ej 7

Källa: Skandia/Novus

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carl Cato/TT