En grön jul hemma

Allt fler väljer att duka fram mer grönsaker på julbordet. Det ligger i tiden att tänka hälsosamt och vegetariskt. En grön jul är minsann inte det sämsta.

En riktigt ljuvligt värmande paj med smak av Stilton, pumpa, salvia och plommon.

En riktigt ljuvligt värmande paj med smak av Stilton, pumpa, salvia och plommon.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Julbord2015-12-19 05:00

Det är nya tongångar i folkhemmet. Vi är mer medvetna om vad vi äter, väljer mer ekologiskt och mindre kött. Till jul kan det dock bli lite svårt att hitta på vegetariska alternativ till den smått obligatoriska köttfesten.

Jag har plockat fram några enkla, men naggande goda, gröna varianter som passar finemang på vilket julbord som helst. Därmed inte sagt att man måste hoppa över skinkan, revbensspjällen och köttbullarna. En fräsch sallad eller grönsaksrätt kan lika gärna fungera som komplement till julens "vanliga" delikatesser.

Över huvud taget tycker jag att vi bör tänka lite mer i grönt när vi lastar julbordet fullt. Det hela blir ofta alldeles för stabbigt och så sitter man där tvärmätt efter en kvart och känner sig alldeles stinn och dum. Se åtminstone till att det finns några lättare rätter för dem som vill ha - vegetarianer eller ej.

Jag brukar försöka tänka i juliga ingredienser. Kryddor, smaker och råvaror som hör julen till. Men var inte rädd för att spetsa till det hela med lite extra hetta. Vi är oftast mesigare med kryddningen av julmaten än med annan mat. Visserligen är traditioner till för att hållas, men de mår sällan sämre av att skruvas till ett snäpp.

Många av oss har ätit julmat flera gånger om innan det är dags för det "riktiga" julbordet, och då kan lite chilihetta eller citruslyft kännas som ett upplyftande inslag i allt det stabbiga. Färska örter är också helt rätt på ett grönare julbord. Det ger en fräschare och lättare känsla med härligt naturlig smak. Plus att det är snyggt.

Så komplettera gärna den vanliga julmaten med lätta och gröna rätter - för allas skull. Fina färger, välgörande fibrer och en och annan vitamin får vi på köpet.

Recept

Grönkålssallad med clementiner, russin och pecorino

För 4-6 portioner, 25 minuter

Ingen jul utan grönkål så länge jag får vara med och bestämma. Det här är en färggrann och smakrik sallad med härlig julfeeling.

1/2 dl gula russin

1 msk vitvinsvinäger

1 msk vatten

1 dl valnötter

1 dl rivna brödbitar

1 vitlöksklyfta, finhackad

olivolja

flingsalt

cirka 400 g grönkål

1 dl riven pecorino

1/2 citron

nymalen svartpeppar

1 nypa chiliflakes

3 clementiner

Låt russinen sjuda i en liten kastrull med vinäger och vatten i fem minuter. Låt svalna i vätskan.

Rosta valnötterna i torr panna tills de får lite färg. Hacka dem grovt.

Fräs brödbitarna med vitlök i olja med en nypa salt tills de får lite färg. Ställ åt sidan.

Riv bort mittnerven på grönkålen och alla grova bitar. Strimla resten fint.

Lägg grönkålen i en stor skål eller på ett fint fat. Tillsätt pecorino, valnötter och russin. Pressa över citronsaft och ringla över olivolja. Blanda väl. Tillsätt flingsalt, peppar och en nypa chiliflakes. Låt stå i tio minuter.

Filea clementinklyftorna så gott du kan med en liten vass kniv. Strö dem över salladen och häll över saften som samlats på skärbrädan. Strö sedan över brödkrutongerna och servera.

Rostad brysselkål med granatäpple och schalottenlök

För 4-6 portioner, 25 minuter

Ett perfekt sätt att tillaga brysselkål på och som brukar övertyga de mest inbitna skeptikerna. Om man inte vill köra helvego är det väldigt gott att blanda i knaperstekt bacon.

600 g brysselkål

olivolja

5 små schalottenlökar, i klyftor

2 msk lönnsirap

1/2 tsk stötta korianderfrön

rivet skal av 2 citroner

2 tsk granatäppelsirap (finns i mellanösternbutiker, kan uteslutas)

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 granatäpple

Skär av ändarna på brysselkålen och dela dem på längden. Hetta upp en wok eller vid stekpanna med en skvätt olja. Fräs hälften av kålen på hög värme tills de får fin färg, men de ska vara knapriga. Lägg över i en bunke och håll varmt. Upprepa med andra halvan.

Fräs schalottenlöken på samma vis och häll sedan över i bunken med brysselkål. Tillsätt lönnsirap, koriander, citronskal, eventuellt granatäppelsirap och generöst med olivolja. Smaka av med salt och peppar och blanda väl.

Häll upp i en skål eller på ett fat. Strö över granatäppelkärnor (du får enklast loss kärnorna genom att dela granatäpplet på hälften och banka med en slev på ovansidan).

Servera varmt eller ljummet.

Stiltonpaj med salvia, pumpa och plommon

För 4-6 portioner, 2 timmar

Oerhört läcker paj som känns som en värmande "huvudrätt" på ett vegetariskt julbord.

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

125 g kylskåpskallt smör, i kuber

3 msk iskallt vatten

Fyllning:

1 butternutpumpa (cirka 700 g)

olivolja

salt

nymalen svartpeppar

200 g Stilton eller annan ädelost

4 plommon (kan ersättas med katrinplommon)

3 ägg

1 1/2 dl vispgrädde

1 1/2 dl crème fraiche

1/2 kruka färsk salvia, grovhackad

1/2 dl pumpakärnor

Blanda ihop pajdegen, det går enklast i matberedare. Tryck ut i en smord pajform, cirka 24 centimeter i diameter. Picka botten och ställ in i kylen medan du ger dig på pumpan.

Skala och kärna ur pumpan och skär fruktköttet i kuber, cirka 2,5 centimeter stora. Vänd runt dem på en plåt med olivolja, salta och peppra. Rosta dem i ugnen på 225 grader i 30 minuter. Vänd runt någon gång under tiden. Ställ åt sidan.

Sänk värmen till 200 grader. Förgrädda pajskalet i 30 minuter eller tills det fått fin färg. Låt svalna.

Fördela pumpan i skalet. Smula över osten tillsammans med plommonklyftor (tärnade om du använder katrinplommon). Vispa ihop ägg, grädde och crème fraiche med salvia, salt och peppar, och häll över alltsammans. Strö över pumpakärnorna och grädda i cirka 45 minuter eller tills fyllningen har stannat och ytan fått fin färg.

Servera varm eller ljummen.

Rödbetor med chèvre, honung och mandel

För 4-6 portioner, 90 minuter

Rödbetor i vinterskrud med rostad mandel. Ett bra tillbehör även till julskinka om man så vill.

1 kg färska rödbetor

flingsalt

nymalen svartpeppar

2 msk hackad färsk rosmarin

olivolja

1 msk balsamvinäger eller balsamicokräm

2 msk akaciahonung

200 g chèvre

50 g skållade mandlar

Koka rödbetorna i lättsaltat vatten i cirka 45-60 minuter (beror på storleken) tills de precis mjuknat. Låt svalna något så att du kan dra av skalet och skära dem i klyftor.

Lägg dem i en ugnsfast form. Salta, peppra, strö över rosmarin och ringla över olja, balsamvinäger och honung. Smula över getosten och strö över mandel. Gratinera i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter eller tills mandlarna fått lite färg.

Garnera med extra rosmarin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!