Länshemslöjdkonsulenterna i Norrbotten arrangerade i går en föreläsning i Jukkasjärvi där Gunilla Paetau Sjöberg var en av talarna. Föreläsningen arrangerades i samarbete med Icehotel i Jukkasjärvi som en del av projektet "Slöjd, konsthantverk och besöksnäring i samklang".
- Ull är en nationalresurs i Sverige. Jag försöker få folk att använda ull, säger Gunilla Paetau Sjöberg.
Hon finns bland annat representerad på Nationalmuseum i Stockholm och hon gör gärna tavlor i stora format med abstrakta motiv, inspirerade av naturen. Hennes egenhet är att hon använder ull som material i verken.
Konstnär och folkbildare
Men Sjöberg ser sig även som folkbildare och propagerar starkt för ull framför bommull i kläder.
- Bomull är världens värsta miljöfiende, den odlas på den bästa åkermarken och kräver mycket gifter och vatten för att vara lönsam, säger hon och fortsätter:
- De gamla naturmaterialen har sin plats och kommer ta en större plats i framtiden.
Skillnad på ull och ull
Många förknippar ull med något som sticks, men Gunilla Paetau Sjöberg menar att det är skillnad på ull och ull. Används de mjuka fibrerna, kan textilen användas till plagg som passar överallt på kroppen. Ull är också den enda fiber som värmer trots att den är våt.
- Ull är mycket lättskött, den behöver bara vädras.
Vad är det som fascinerar med ull?
- Att den är så användbar. Ull har något slags själ, alltifrån det finkrusiga änglahåret till de väldigt raggiga sakerna. Ullen är vacker i sig själv och har ett fantastiskt "språk", så att säga. Som konstnärligt material är det oöverträffat. Har man väl upptäckt den, är den svår att släppa.