Journalistik i samarbete med läsarna

Tidigare gjorde vi tidning för våra läsare. Nu gör vi journalistik tillsammans med våra läsare.

6 december 2013 08:52

Internet har inneburit stora möjligheter för nyhetsjournalistiken. Numera når vi på Kuriren fler norrbottningar än någonsin, fler gånger per dygn än någonsin, tack vare vår möjlighet att publicera våra nyheter dygnet runt på webben och i mobilen. I kombination med papperstidningen, ger webben oss en möjlighet att vara både snabbast och mest kompletta i vår nyhetsrapportering.

Möjligheterna i de digitala publiceringskanalerna stannar dock inte där. Internet ger oss också stora möjligheter att fördjupa dialogen och samarbetet med er läsare. Numera har ni möjlighet att snabbt och enkelt kommentera, tipsa och bidra till att förbättra vår journalistik på många olika sätt.

Ett aktuellt exempel är den stora kartläggning av mobiltelefontäckningen som vi just nu genomför på vår webbplats Kuriren.nu. Genom att svara på en enkät på hur just du upplever dina möjligheter att ringa och internetsurfa med din mobiltelefon bidrar du till att blottlägga eventuella brister.

Kartläggningen av mobiltäckningen har fått ett enormt genomslag och hade under fredagen registrerat knappt 1.500 svar. Ett fantastiskt underlag för oss att använda i vår journalistiska granskning i ämnet.

Som publicist är jag oerhört tacksam över möjligheten att erbjuda läsarna en möjlighet att förbättra och fördjupa innehållet i vår journalistik. Tidigare gjorde vi tidning för våra läsare - nu gör vi journalistik tillsammans med våra läsare.

Vi kommer att satsa mer på den här typen av läsarsamarbete. I dag finns stora tekniska möjligheter att erbjuda er läsare att på ett enkelt sätt bidra med åsikter, fakta och synpunkter som i slutändan kan leda till samhällsförbättrande journalistik. Ju fler som svarar, desto bättre, och mer statistiskt säkerställt, underlag får vi.

Sedan tidigare har vi stor hjälp av våra läsare ute i hela Norrbotten när det gäller att vara på plats och fotografera och filma nyhetshändelser. Trots att vi är relativt välbemannade kan vi inte alltid vara på plats överallt, dygnet runt i länets 14 kommuner. Då är er hjälp ovärderlig.

Vilket ämne skulle du vilja att vi granskade tillsammans med er läsare? Hör av er till mig på mejladressen mats.ehnbom@kuriren.com eller telefon 0920-262900 (växel).

Mats Ehnbom, 41, är chefredaktör och ansvarig utgivare för Norrbottens-Kuriren och 24 Norrbotten. Han har ägnat delar av den gångna veckan åt att debattera och diskutera journalistikens framtid på Publicistklubben, i SR Norrbotten och SVT:s Nordnytt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!