I oktober 1997 inträffade ett skalv som kändes i Luleå med omnejd. Skalvet hade sitt centrum på Storbrändön.
I april 1999 uppmättes ett skalv 15 kilometer väster om Juoksengi. Skalvet mätte 2,8 på Richterskalan.
– Ett litet skalv med svenska mått, sade OtaKulhanek, professor i seismologi vid Uppsala universitet.
Drygt en månad senare, i maj 1999, hördes en ljudlig smäll och fönsterrutor skakade runt om i Luleå. Både SSAB och F 21 svor sig fria och ingen förklaring hittades. En teori teori var att det skett något sprängningsarbete i Luleåområdet och att ljudet ska ha spridit sig extra långt genom att dimma rådde.
I oktober 2003 hade ett skalv med styrkan 3 på Richterskalan sitt epicentrum strax söder om Persön. Saker föll ner från hyllor och det blev sprickor i väggar.
I juli 2009 kändes ett skalv från Piteå i söder till Övertorneå i norr. Det hade sitt epicentrum en kilometer norr om Påläng. Då kändes också tre efterskalv och det rapporterades om spruckna väggar.
Ett skalv med epicentrum utanför Smedsbyn väckte befolkningen i nordöstra delarna av Luleå kommun i januari 2011. Skalvet hade en styrka på 2,5 på Richterskalan. Vittnesmålen var snarlika: ett dån föregick en kraftig stöt och husen skakade.
I december 2012 skakade det till igen. Då var det kännbart i hela Tornedalen.
Norrlandskusten är den del av Sverige som drabbas av flest jordskalv. Det beror på landhöjningen som är större här än någon annanstans.
Även Tornedalen och området upp mot Torneträsk har förhållandevis ofta jordskalv.