Marknadsgeneralen: ”Det här är vårt nyår”

Den 2–4 februari äger den 412:e ­Jokkmokks marknad rum. Marknadsgeneralen Birgitta Nilsson tipsar om hur du får den ultimata upplevelsen under dessa intensiva dagar.

Tradition. Renrajden hör marknaden till, den ska nya besökare inte missa.

Tradition. Renrajden hör marknaden till, den ska nya besökare inte missa.

Foto: Pär Bäckström

Jokkmokks marknad2017-01-26 06:30

Du är marknadsgeneral, vad gör du på jobbet?

– Ja, det undrar jag också, haha. På det stora hela försöker jag knyta ihop och samordna allt som har med marknaden att göra, det finns så många olika arrangörer. Jag är som med i det mesta och pratar med alla möjliga, från knallar och arrangörer till turister och journalister.

Blir det något tema i år?

–Ja, snö. Det ser man lätt när i programmet, många programpunkter handlar om snö. Det blir en modevisning med snötema, på Àjtte handlar mycket om snö och det blir många snöaktiviteter som hundspann och skoter. Utan snön vore det ingen vintermarknad och snön har stor betydelse för det vi gör, både för samer och för turismen.

Vilken betydelse har marknaden för Jokkmokk?

– Utomhusförsäljningen är hjärtat av marknaden och här har konsthantverkare från norra Sverige men även söderifrån möjlighet att sälja sina alster. Sedan är ju marknaden även en viktig mötesplats, en riktig smältdegel. Jokkmokkare pratar alltid om före eller efter marknaden, det är verkligen ett nyår för oss. Det är nu det vänder, dagarna blir ljusare och temperaturerna mildare så man börjar kunna vara ute mer. Nästan alla här är engagerade i marknaden på något sätt, antingen genom ett företag, en förening eller så har man huset fullt med folk. Utan alla glada Jokkmokksbor skulle det inte bli någon marknad.

Vad har du för förhoppningar?

– Jag hoppas på lagom kalla dagar på åtta-tio grader och vindstilla, jag hoppas verkligen på fint väder så att det kommer folk, även om man vet att långväga gäster brukar uppskatta 35 minus.

– Jag har aldrig tid att se något själv men skulle jag vara ledig en marknad skulle jag gå på Àjtte och Samernas utställningscentrum, kolla in varje försäljare, hänga i restaurangerna och träffa folk och uppleva en marknad på riktigt.

Vad ska man inte missa?

– Som ny besökare ska man inte missa marknadsstånden och den härliga atmosfären och så måste man se renrajden. Jag skulle också vilja slå ett slag för aktiviteterna. Sen ska man inte missa utställningarna och Kitok och Caroline af Ugglas som kommer hit. Det händer något precis hela tiden de här jätteintensiva dygnen.

Hur har marknaden förändrats sedan du började jobba med den?

– Jag har varit med sedan slutet av 80-talet och har sett att den blivit mer välorganiserad. Sedan dess har besöksantalet öket, vi har mer försäljning inomhus och felr vinteraktiviteter så det är mycket nytt som har tillkommit.

Vad är nytt för i år?

– Vi inviger Nordenskiöldsspåret och den nya målgången och man kan även åka en del av spåret från marknaden. Och mellan campingen och marknaden kan man åka skotertaxi. Programmet uppdateras hela tiden så gå gärna in på webben (jokkmokksmarknad.se) för det senaste.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!