I Sverige finns i dagsläget ungefärligen tio tusen dammar varav femton är gruvdammar vid metallgruvor. På hösten år 2000 havererade en gruvdamm vid Aitikgruvan och uppskattningsvis 1,6 miljoner kubikmeter vatten rann ut i närliggande vattendrag. Länsstyrelsen beskrev olyckan som "det största dammhaveriet som inträffat i Sverige som hade kunnat orsaka skador på liv, egendom och betydande miljöskador".
Peter Viklander är specialist på dammsäkerhet vid Vattenfall. Han har blivit informerad om planerna på gruvbrytning i Kallak men är inte officiellt tillfrågad om riskerna. Han håller med om att frågan om en anrikningsdamm i närhet till Parki är viktig.
– Vi bevakar frågan eftersom det är en het potatis och måste självklart behandlas med respekt. Men, vi känner inte till vilka deponeringsnivåer det kan komma att handla om. Vi vet heller inte om det kan komma att röra sig om torr- eller våtdeponering och om hur mycket vatten det kan handla om i såna fall. Så, just nu har vi inget att förhålla oss till. Vi är inte där än helt enkelt.
Vattenkraftsdammen Parki har säkerhetsklass A vilket betecknar den allvarligaste risken där ett haveri alltid innebär risk för förlust av människoliv och stor förstörelse av egendom och allvarliga samhällsstörningar. Säkerhetskontroller av dammar utförs av ägarna medan länsstyrelsen är tillsynsmyndighet. Gruvdammar regleras i förordningen om utvinningsavfall där olika säkerhetskrav ställs.
David Berggård, gruvexpert vid länsstyrelsens miljöenhet understryker också han den stora samhälleliga betydelsen av vattenkraftsanläggningarna i området vilket man från länsstyrelsens sida också har påpekat i ett av yttrandena i koncessionsärendet.
– I fråga om vattenkraftanläggningarna Parki och Randi är det i koncessionsärendet primärt fråga om markanvändning som kan vara av betydelse. Det vill säga om det är lämpligt att använda mark och vatten för vattenkraft och gruva samtidigt och om det är förenligt i det avseendet som bedöms.
– Det finns däremot inte så mycket att säga om gruvdammsfrågan eftersom det inte finns underlag i den saken i koncessionsansökan. Det är inte möjligt för oss att bedöma risker, lämpligt utförande av en sådan damm med mera i dagsläget. Det är vanligtvis i den efterföljande miljötillståndsprövningen som sådana frågor avhandlas och där är vi inte i ännu, säger David Berggård.