På onsdag i nästa vecka väntas Trafikverkets styrelse ta upp ärendet som innebär att tvärbanan mellan Arvidsjaur och Jörn ska hyras ut på lång tid, minst 30 år, till en extern intressent som vill utveckla den 75 kilometer långa bandelen till en tågtestbana.
Det aviserade beslutet kritiseras av 18 kommunalråd i ett pressmeddelande, där de kräver att Trafikverket skjuter upp beslutet.
– Vi är väldigt oroliga i fall man tar det här beslutet. Det minskar möjligheterna att utveckla inlandsbanan, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) i Jokkmokk.
Inlandsbanan går från Gällivare i norr till Mora i söder, den förvaltas av Inlandsbanan AB som ägs av 19 kommuner.
– Vi jobbar med investeringar i moderna motorvagnar och jobbar också för en total uppgradering av inlandsbanan. Det här kom mer eller mindre som en chock för mig, fortsätter Robert Bernhardsson.
Tvärbanan Arvidsjaur-Jörn är viktig som förbindelselänk mellan de tunga industrierna vid kusten och inlandsbanan, om den rustades upp skulle mer godstrafik kunna transporteras på Inlandsbanan.
– Då får vi ökad ekonomisk bärkraft för inlandsbanan och kan jobba vidare med att utveckla besöksnäringen. Tvärbanan är jätteviktig för inlandsbanan, säger Robert Bernhardsson.
Kommunalråden hävdar att tvärbanan måste kunna utnyttjas av både gods- och persontrafik samt som testbana.
– Vi hävdar att den går att samnyttja, säger Robert Bernhardsson.
Trafikverket har fått i uppdrag av regeringen att utreda inlandsbanans framtida funktion. Fyra så kallade bristanalyser ska göras och de är inte färdiga.
– Det är ett förhastat beslut att göra en upplåtelse som är över så lång tid och vänder sig till en intressent som har för avsikt att göra banan till en stängd anläggning. Det är frågan om en modell som är värre än Arlandabanan, säger Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan AB.
– Vi är inte kritiska mot att bygga upp en testverksamhet, vi vet mycket väl vad fordonstesterna innebär för den här älvdalen men vi menar att det går att göra tillsammans med en öppen järnväg. All form av järnvägstester i modern tid har gjorts på öppna anläggningar, men det är klart då finns inget intresse att kommersialisera den och sälja kapacitet, fortsätter Peter Ekholm.