Svårt för renarna att hitta bete

Ömsom snö, ömsom regn, ömsom plusgrader, ömsom minus. Det ser ut att bli en hård vinter för renägarna och renarna.

Förra säsongen tog Richard Länta ner sina renar till kusten och Sandön. "Det kommer inte att bli aktuellt i år", säger han. Här är flocken vid Junkön förra året.

Förra säsongen tog Richard Länta ner sina renar till kusten och Sandön. "Det kommer inte att bli aktuellt i år", säger han. Här är flocken vid Junkön förra året.

Foto: Per Lundström

Jokkmokks kommun2020-01-13 05:00

När snö varvas med regn täcks renlaven med is. Renarna får svårt att komma åt maten.

– Jag har mina renar tre mil väster om Jokkmokk. Där är det i alla fall minst dåligt, säger Richard Länta i Jokkmokk.

– Att kalla läget "eländigt" är bara förnamnet. Från Vuollerim och ner mot Luleå är det katastrofalt. Västerut från Jokkmokk är det något bättre.

Förra året flyttade Richard Länta sina renar till Sandön i Luleå skärgård. Färden ner mot kusten gick till en del på Luleälvens is och många Luleåbor uppmärksammade flocken när den vandrade ner under Bergnäsbron och ut mot Sandön.

Samma syn kommer inte att möta i år.

– Jag hoppades ännu till för någon vecka sedan att kunna flytta renarna ut i skärgården, men kusten är utesluten i år. Förra året var det kalas att ha renarna på Sandön, säger Richard Länta.

I skogarna västerut från Jokkmokk brukar det vara bättre men regnet har slagit ihop snön och gjorde den segare och hårdare. Den håller för renarna att gå på, men när de springer rasar de igenom. Före jul låg snötäcket väster om Jokkmokk på 70 till 80 centimeter.

– Det är svårt för renarna, speciellt för kalvarna, när det är så här. De orkar inte gräva efter bete och lämnar hjorden och ger sig ut efter hänglav.

Kalvarna har svårare att klara sig när de är ensamma, men det är alltså inte hjorden som lämnar kalvarna utan kalvarna som söker sig bort för att hitta hänglav.

För Richard Länta är det inte aktuellt att börja med stödutfordring ännu.

– Stödutfordring är en kostsam apparat, konstaterar han.

– Börjar man med det kommer det andra renar också. Jag kommer inte att stänga in mina renar i hagar.

51-årige Richard Länta har arbetat med renskötsel i hela sitt liv. "Jag har renar så jag klarar mig", svarar han på den förbjudna frågan om hur många renar han har. Han kallar vintervädret numera "nyckfullt".

– Förr kunde man innan jul se tecken på hur vintern skulle bli och ställa sig efter det. Det fanns tecken i naturen som man kunde tyda, men ingenting av det stämmer längre.

Också renskötaren Henrik Andersson i Gällivare skogssameby tycker det är svårt med vädret.

– Det är mer upp och ner än vad det vanligtvis brukar vara, säger han till nyhetsbyrån TT.

– Jag tror att det är jättemånga som kommer att få mata sina renar i vinter. Nu regnar det också i fjällen och många kompisar är oroliga och ringer och undrar hur det är, säger Henrik Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!