Slöjdande satsning på Samernas

Edith Hammar och Johanna Minde är inbjudna till Jokkmokk för ett intensivt slöjdande. Nu börjar månaden rundas av.

Johanna Minde och Edith Hammar har den senaste månaden spenderat många timmar i slöjdsalen på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk.

Johanna Minde och Edith Hammar har den senaste månaden spenderat många timmar i slöjdsalen på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokks kommun2019-11-02 12:33

Två personer som inte alls kände varandra sedan tidigare kastades in i en studentkorridor på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk för att under hela oktober nörda ner sig och utveckla sitt slöjdande.

Det handlar om Johanna Minde från Luleå som nu bor i Oslo, och finskan Edith Hammar från Helsingfors.  

– Det är fantastiskt att bara få nörda ner sig i en hel månad, vi har lärt oss massor och det kommer nästan suga att behöva umgås med massa människor igen, säger Edith Hammar och skrattar.

Det är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm, Samernas utbildningscentrum och Ájtte som genom ett stipendium och residensprogram försöker främja slöjdfältet. Fokus ligger på att lära sig av varandras respektive hantverkskunnande, erfarenheter och metoder.

Edith Hammar är i Jokkmokk för att utveckla sin kunskap i arbete med trä och Johanna Minde lägger mycket fokus på arbete med skinn.

– Jag har försökt mig på att fettgarva skinn så det blir väldigt tunt och släpper igenom ljus. Förhoppningsvis blir det till slut en lampa, säger Johanna Minde.

– Det har varit mycket eget arbete, men det har varit föreläsningar och gästbesök som man lärt sig väldigt mycket av. Vi har också fått väldigt mycket hjälp av de jätteduktiga lärarna här på skolan, de har haft tålamod för våra dumma frågor, säger Edith Hammar.

Men nu börjar månaden i Jokkmokk rundas av, och det är dags att vända hem igen. Sina projekt tar de med sig hem för att fortsätta och i november kommer det vara visning av processen på ABF-huset i Stockholm.

Edith Hammar håller på och slöjdar ihop ett skåp.
Edith Hammar håller på och slöjdar ihop ett skåp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!