Under torsdagen kom Högsta domstolen med domen som ger Girjas sameby upplåtelserätten för småviltsjakt och fiske inom sina renskötselområden ovan odlingsgränsen.
Sirges sameby är Sveriges största sameby med arealer på totalt 13 485 kvadratkilometer, med stora områden kring Sarekfjällen i Jokkmokks kommun. Ordförande för samebyn är Mikael Kuhmunen.
– Domen var väntad, jag personligen höjer inte på ögonbrynen. Men det är bara att gratulera Girjas, säger han.
Hur stort är det med den här domen anser du?
– Det beror på hur man ser det, att få erkännande i Högsta domstolen är stort men det är tråkigt att något så självklart för oss ska behöva gå så långt. Det borde inte ens ha behövt gå till domstol, säger Mikael Kuhmunen.
Kommer Sirges sameby vilja ha samma rättigheter inom era områden?
– Vi har inte diskuterat saken eftersom vi inte visste hur domen skulle gå. Jag talar inte för hela samebyn, vi är 500 medlemmar och vi får prata om det på ett styrelsemöte framöver, säger han.
Rättsprocessen angående upplåtelserätten har pågått sedan 2009 och har först nu nått ett slut. Mikael Kuhmunen är väl medveten om farhågorna som länets jägare har för vad den här domen kommer betyda, men han menar att deras oro är obefogad.
– Jag har pratat med Girjas ordförande Matti Berg och de vill inte ha en försämring för lokalbefolkningen. Jag tror inte det kommer bli inskränkningar på jakten, snarare så kommer det minska konflikterna mellan renskötare och småviltsjägare eftersom det kommer gå bättre att styra jakten, säger Mikael Kuhmunen.
En farhåga som Jägareförbundet tidigare uttalat sig om är att jakten kommer mindre tillgänglig och mycket dyrare. Och att lokala jägarstammen missgynnas.
– Jag tror snarare det är en vinst för alla länets jägare, utländska jägare får det nog värre. Lokala jägare har bättre kännedom och förståelse för renskötseln och tar större hänsyn. Turister och utländska jägare tar ingen hänsyn alls så vi har hellre lokala människor som jagar, säger Mikael Kuhmunen.
Men domen har inte bara fördelar för samerna, det finns en baksida med det hela.
– Jag vet att det nu kommer komma en storm på sociala medier med hat mot renskötare. Jag tycker det är onödigt men det går väl inte att undvika och folk måste få säga vad de tycker, säger Mikael Kuhmunen.