Oro för kulturlivet i Jokkmokk

Jokkmokks kommuns besparingsbeting drabbar kulturen. Det befarar en av kommunens kulturprofiler, Heide Krönlein.

Kulturprofilen Heide Krönlein ställer sig frågan om det verkligen är lönsamt med de verksamhetsomflyttningar som pågår i kommunen.

Kulturprofilen Heide Krönlein ställer sig frågan om det verkligen är lönsamt med de verksamhetsomflyttningar som pågår i kommunen.

Foto: Mariann Mannberg

Jokkmokks kommun2019-10-18 15:30

NSD har tidigare skrivit om kommunens hårt åtdragna svångrem. Inköpsstopp råder i och just nu pågår flytt för ett flertal förvaltningar som ska in under kommunhusets tak. En av förvaltningarna är Kultur och fritid som i dagsläget sitter i samma hus som Jokkmokks bibliotek. Flytten innebär att viss personal hamnar bakom kommunhusets låsta delar medan andra flyttas till bland annat Folkets hus. 

Heide Krönlein är författare, konstnär och debattör. Hon är flitig föreläsare och har en tät samverkan med förvaltningen.

  – Man flyttar isär något som fungerat mycket bra men nu slås samarbetet sönder. Det är jätteledsamt.

Erik Fagerström är kommunens fastighetsansvarige. Han bekräftar att omflyttningen är en del av den verksamhetsomflyttning som görs för att få ner kommunens kostnader.

– I dagsläget finns dock inget beslut om vad som ska hända med lokalerna ovanför biblioteket.

Heide Krönlein ställer sig frågande till hur mycket kommunen verkligen tjänar på omflyttningarna. Hon oroar sig också över att kommunens sparbeting kommer att drabba Jokkmokks hela kulturliv.

– Jag oroar mig mycket för vad som kommer att hända med kulturen när kommunen sparar. Det här känns bara som första steget. Kulturen är en livsnerv Jokkmokk. Nu riskerar den att dö.

Krönlein är särskilt oroad över Kulturskolans verksamhet som till stora delar finansieras av kommunen. Avdelningschefen för kultur och fritid i Jokkmokk Anders Sundberg delar inte Heide Krönleins oro.

– Tittar man på Kulturskolan så kommer den verksamheten nog att gynnas av flytten. Verksamhetsledaren flyttar in i Folkets hus lokaler där man också har undervisningen. Kulturskolans, i snitt 6-7 lärare, har länge uttryckt önskemål om att ledningen och verksamheten ska finnas närmare varandra. 

Anders Sundberg delar inte heller Krönleins oro över en splittrad kultur- och fritidsförvaltning. 

– Det blir ingen större skillnad. I princip flyttar hela förvaltningen in i kommunhuset tillsammans och personalen kommer att sitta några kontor ifrån varandra. Vill man besöka oss och prata med någon så anmäler man sig bara i receptionen. 

Enligt kommunchefen Annika Almqvist finns ännu inga beslut tagna om fortsatta verksamhetsövergripande besparingsåtgärder men säger samtidigt att all verksamhet troligen kommer att påverkas. 

. – Ska vi kunna ha kvar vård, skola och omsorg måste vi ha en ekonomi i balans, annars är vi under isen om några år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!