Med familj och släkt full av skickliga slöjdare låter det kanske inte konstigt att Katharina Unga har tagit till nålen för att göra sig sitt levebröd. Men sanningen är att det dröjde en bit in i 20-årsåldern innan hon tog tag i saken. Som same, född och uppvuxen i Jokkmokk, föll valet logiskt nog på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk där hon skulle gå den tvååriga slöjdutbildningen inriktad på tyg och skinn. Det här var under mitten av 90-talet.
– Intresset fanns aldrig där som barn men det kom på senare år. Nu kan jag inte gå en dag utan att jag vill sätta mig ner och skapa något, säger Katharina Unga.
Hon berättar att det spelar ingen roll vad hon syr, bara hon får sy. Men ska hon välja en absolut favorit så faller valet på traditionella samiska mössor.
– Jag har tappat räkningen men jag har nog gjort över 100 mössor genom åren. Något jag tycker väldigt mycket om att göra är att ta klassisk samisk design och men blanda in lite moderna inslag, varje grej jag gör vill jag ska vara unik så att personen som har på sig den känner sig unik, säger hon.
Det är en livsstil som blivit ett yrke, men än idag har hon svårt att komma ihåg att det faktiskt är ett jobb hon sysslar med.
– Jag driver företaget och har ett annat deltidsjobb på sidan om, men det är knappt så att jag tänker på slöjdandet som ett jobb, säger Katharina Unga.
Slöjdandet med tyg och skinn har en djup tradition inom den samiska kulturen, och Katharina Unga tycker att kläderna och dräkterna är viktiga för att bevara identiteten. Ett sätt att visa var man kommer ifrån.
Under året som passerat fick Katharina Unga en idé som genererade en del uppmärksamhet. Det hela började med den gamla skinnsoffan som skulle slängas.
– Det kändes dumt att bara slänga den och det är i ropet med återbruk. Så jag skalade av skinnet från sofframen och sydde väskor av det, berättar hon.
Det hela belönades med en utställning på samemuseet Ájtte där de sju väskorna ställdes ut bredvid skelettet från soffan. Nu har hon börjat tänka mer i de banorna och har en del idéer på lager, men inget som hon kommit till skott med.
Under Jokkmokks vintermarknad kommer hon tillsammans med flera andra sameslöjdare hålla föredrag och visa upp sig. Något hon ser fram emot.
– Marknaden är en höjdpunkt. Den är ett jätteviktigt tillfälle att visa upp hantverket, säger Katharina Unga.