Kunglig renrajd under samiska nationaldagen

Kungaparet åkte renrajd och strosade på marknaden till mångas stora förtjusning under det samiska nationaldagsfirandet.

Med glatt humör hoppade kungaparet upp på rensläden som leddes an Helena Läntha.

Med glatt humör hoppade kungaparet upp på rensläden som leddes an Helena Läntha.

Foto: Mariann Mannberg

Jokkmokks kommun2020-02-06 18:13

Under det samiska nationaldagsfirande på marknadstorsdagen växte en varm och gemytlig känsla fram som tycktes smitta av sig. Talarnas budskap framhöll mörker men också hopp och kanske början till försoning efter det hårda klimat som rått för många samer efter Girjasdomen. Sametingets ordförande Paulus Kuoljok baserade sitt tal på samernas historiska berättigande till marken de lever och verkar i.

– Politikers rädsla för att misshaga majoritetsbefolkningen och näringslivet eller – för att tala klarspråk – rädslan för att bli av med sina positioner har gjort att man har blundat för de åtaganden Sverige förbundit sig till via internationella konventioner. 

Men Paulus Kuoljok uttryckte också hopp inför framtiden.

– Min framtidstro är stor. Jag tror att samerna på den svenska sidan av Sapmi nu vågar hoppas på att osynliggörandets tid snart är förbi.

Kungen började sitt tal med att konstatera att "Nu kan festen börja" till åhörarnas jubel. Han framhöll den samiska kulturens betydelse och hur uppskattade hans och familjens möte med samer har varit.

– Det är alltid lika lärorika och givande samtal. 

Efter firandet gav sig kungen och drottningen ut på promenad genom marknadsområdet tillsammans med landshövding Björn O Nilsson och hans fru Helena Nilsson. Marknadsbesökare stannade häpet upp vid åsynen av vilka de mött och snart vandrade en grupp av marknadsbesökare, reportrar och säkerhetspersonal tillsammans med kunga- och landshövdingsparet och Sametingets ordförande Paulus Kuoljok i lugn takt och med glatt humör genom marknaden. 

Precis som alla vi andra stannade även kungaparet till vid marknadsgodiset men främst vid samisk slöjd. Tyko Lampa, slöjdare från Vittangi, sålde en kåsa till kungen och förärade Silvia med ett halsband. Pensionären Berit Spik fick sitt livs upplevelse då kungaparet plötsligt stannade upp framför hennes rullstol vilket ledde till att Silvia både gav och fick ta emot kram och en klapp på kinden.

Vandringen avslutades med att kungaparet satte sig i den främsta släden i renrajden, ledd av en ståtlig vit härk med och åkte iväg genom Jokkmokk hem till Sanna Vannar för att få se på när hon vallar sina renar med hund. Slöjdeleverna och deras utställning på samernas folkhögskola var nästa stopp och dagen avslutades på A'jtte fjäll- och samemuseum, bland annat för besök på slöjdutställningen Duodji.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!