Gruppledaren Henrik Blind är kritisk mot att kommunstyrelsen i Jokkmokk inte i tid fick veta att konsulter tagits in för att överklaga länsstyrelsens beslut om naturreservatet Jelka Rimakåbbå, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.
Blind menar att kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) via tillväxtchefen Stefan Andersson köpt tjänster av Sweco och advokatfirman DLA Piper för 175 000 kronor, samtidigt som kommunen ser ut att backa 20,8 miljoner i år.
Kommunstyrelsen fick information den 16 september, tre dagar efter att överklagan skickats in.
– Man undrar ju om det finns fler liknande processer utan insyn som bidrar till det gigantiska ekonomiska underskott som Jokkmokk uppvisar, säger Blind till SVT.
En "helt felaktig uppgift", enligt kommunalrådet som säger att tillväxtfunktionen köpt in tjänsterna inom ramen för sin budget. Men han har varit med i processen.
– Tillväxtfunktionen har inom ramen för sitt arbete med tillväxtfrågor i Jokkmokks kommun hanterat den här upphandlingen. Men det är klart att vi har en dialog när vi gör analyser av vilka risker som finns för tillväxten, säger Robert Bernhardsson (S) till Norr Media.
Han är i sin tur kritisk mot länsstyrelsen i Norrbotten, vars handläggning han tycker har brustit så mycket att de tvingats ta in jurister för att "kunna möta länsstyrelsens argumentation".
– Jag tycker att tillväxtfunktionen har agerat rätt och riktigt. Sedan tycker jag naturligtvis, och det vore klädsamt om Miljöpartiet reagerade på det, att det är olyckligt när myndigheter agerar så att en inlandskommun måste lägga så stora belopp på juristkompetens, när vi hade kunnat lösa ärendet med dialog. Det menar jag att länsstyrelsen inte har varit intresserad av, säger Bernhardsson.
På frågan om hur handläggningen brustit svarar han att medborgare riskerar att drabbas av dålig strömförsörjning på grund av försvårade möjligheter att investera i elnätet, att fastighetsägare inte fått ta del av beslutet om naturreservat och att miljödepartementet "antyder" att Jokkmokks kommun inte är sakägare i bildandet av Jelka Rimakåbbå.
– Vi begärde först anstånd hos miljödepartementet för att inkomma med svar, kompletteringar, och det fick vi. Men inte tillräckligt länge för att ärendet skulle kunna tas upp i kommunstyrelsens arbetsutskott, säger Bernhardsson.