Personalen går på knäna och trots många timmar övertid så tvingas de anställda på biståndsenheten att prioritera bort många arbetsuppgifter och uppföljningar.
Enligt en risk- och konsekvensanalys framgår det att problemen har funnits i flera år men att de nu nått bristningsgränsen till följd av nedskärningar.
– Det har nog tagits på allvar förut men det borde ha tagits på större allvar, säger kommunchefen Monika Lundkvist.
Vad kommer ni göra åt saken?
– På kort sikt kommer vi ta in två externa konsulter för att jobba med att få allt på banan igen. På måndag börjar också en ny socialsekreterare för att fylla upp en vakans. Och på lång sikt så har vi beslutat att lägga till en tjänst så vi kommer försöka rekrytera ännu en socialsekreterare, säger hon.
– Vi försöker även rekrytera någon ny till chefspositionen som blir vakant i mars.
Är det tillräckligt?
– Vi tror det räcker med en extra i personalen, men socialchefen och personalchefen kommer följa personalgruppen nära för att se hur arbetsbelastningen blir.
Vad kommer de externa konsulterna kosta?
– Jag har tyvärr inget exakt svar just nu men det blir utan tvekan en fördyring av verksamheten. Som vi ser det är det en nödvändighet, ligger man precis på gränsen av vad en människa orkar med så är det viktigt att stärka upp enheten, säger Monika Lundkvist.
Gällande integrationssamordningstjänsten som utreds om den kan tas bort, så kommer socialnämnden ta ställning till det i mitten av februari.