Kalle Zackari Wahlström manar till motion

Tv-personligheten Kalle Zackari Wahlström har letat sig upp till Jokkmokk där han försöker få folk att röra på sig.

Kalle Zackari Wahlström fryser häcken av sig i Jokkmokk och passar även på att inspirera till träning.

Kalle Zackari Wahlström fryser häcken av sig i Jokkmokk och passar även på att inspirera till träning.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokks kommun2019-10-21 20:47

Män i Norrbotten rör sig för lite och folkhälsan blir lidande. För att ta tag i problemet har Jokkmokk kommuns folkhälsoråd lockat upp tv-personligheten, tillika träningsälskaren, Kalle Zackari Wahlström. 

– Det var 12 plusgrader när jag for hemifrån i morse och här är det minus 12. Det blev en riktig chock för kroppen, säger han.

Kalle Zackari Wahlström förläste först för ungdomarna på Östra skolan i Jokkmokk, och sedan ännu en gång på kvällen i Folkets hus för övriga som ville lyssna.

– Jag vill visa att träning kan vara någonting kul. Att kroppen älskar att få röra på sig och att träning tillhör alla, särskilt folk som tycker om att äta hamburgare och dricka öl, säger han.

Kontentan av det hela han försöker berätta om är enkelt. Träning ska vara kul och träning kan se ut på många olika sätt.

– Det är inte bara sitta på gymmet och köra "concentration curls" för att få stora biceps, sluta med det! Du kommer aldrig få nytta av det i det riktiga livet och det är skittråkigt.

Kalle Zackari Wahlström berättar bland annat att han fått frågan om det är onödigt att träna fyra dagar i veckan om man fortfarande vill äta pizza eller dricka en grogg varje helg. Som om träningen inte skulle ge något.

– Det är ju det dummaste jag hört. Det är ju extra viktigt med träning för oss som gillar att doppa saker i ost, annars dör vi. Men det cirkulerar nån slags inbillning att träning ska vara så extremt. Träning är bara att göra kroppen trött, och blir man trött i kroppen så är den starkare nästa gång, det är allt man behöver veta om träning.

Han menar även att en människa som inte rör på sig tillräckligt lätt mår dåligt och drar liknelsen till en av sina jakthundar.

– Min hund blev skadad, kunde inte jaga och fick bara gå korta kisspromenader. Hon började bli olycklig, mådde dåligt och började bita sönder saker för att hon var uttråkad. Det är samma sak med oss om vi inte får den fysiska aktiviteten vi behöver.

Stefan Lindmark som är folkhälsokonsulent på Jokkmokks kommun berättar att Kalle Zackari Wahlströms besök är en del i deras satsning att få upp folkhälsan. I våras har de även haft besök av Luleå hockeys fystränare Petter Pettersson.

– Tanken är att få igång fler att röra på sig, även om det bara blir några stycken så är det en framgång, säger Stefan Lindmark.

Kalle Zackari Wahlström sammanfattar med att träning inte innebär specifikt att gå till gymmet.

– Den bästa träningen är den som blir av, bli bara trött, säger han.

Jokkmokk kommuns folkhälsoråd bjöd upp honom för att hålla i två föreläsningar.
Jokkmokk kommuns folkhälsoråd bjöd upp honom för att hålla i två föreläsningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!