"Jag använder mig själv som kanonmat"

Tor Tuorda körde skoter i områden där hans förfäder levt i generationer. Nu åtalas han för brott mot terrängkörningslagen.

Tor Tuorda åtalas för brott mot terrängkörningslagen efter att ha kört skoter i områden där han berättar att hans förfäder levt i hundratals år.

Tor Tuorda åtalas för brott mot terrängkörningslagen efter att ha kört skoter i områden där han berättar att hans förfäder levt i hundratals år.

Foto: Joel Abrahamsson

Jokkmokks kommun2019-10-30 21:07

Den 16 april i år skulle Tor Tuorda i sin yrkesroll som frilansande naturfotograf bevaka en tusen år gammal tall vid Tjuoltadalen i Jokkmokks kommun. Han satt på sin skoter när han konfronterades av naturbevakare från Länsstyrelsen. Området är ett av regeringen beslutat regleringsområde där skoterkörning är förbjuden. Under onsdagens förhandlingar i Gällivare tingsrätt medger Tor Tuorda att han inte haft någon dispens för att framföra skotern i området men hävdar trots det att han inte begått något brott.
– Jag har sökt dispens vid ett flertal tillfällen men alltid fått avslag. Det är en väldigt fyrkantig lagstiftning och det är det som varit anledningen till alla de restriktioner som gång på gång har drabbat oss. Kvikkjokksbor med rötter i området sedan 1600-talet får inte ha kvar möjligheten att köra in i området. Inte ens samer utanför samebyarna, säger han.

I lagstiftningen efterlyser Tor Tuorda ökade möjligheter och rättigheter för markägare och boende i området att tillsammans med de samer som inte är medlemmar i någon sameby också ha tillgång till att nyttja och verka på området. Han menar att Sverige är snabb att kritisera andra länder gällande urbefolkning och mänskliga rättigheter men samtidigt inte ser till sin egen bakgård. 
– Renbeteslagen har effektivt sett till att det bara är en kategori av samer som räknas. Folk utan kunskaper bestämde att de enda ”riktiga samerna” var renskötande samebymedlemmar och att de andra skulle assimileras. Jag tillhör den andra kategorin och använder nu mig själv som kanonmat då jag inte har någon annan möjlighet att driva det här framåt. Från regeringens sida finns inte något som helst engagemang att ens ta i samiska frågor, det är för känsligt, säger han.  

Tor Tuorda berättar att han föddes i Piteå men flyttade i sin ungdom till mammans hemort Kvikkjokk där han allt mer kom att bejaka moderns samiska arv. Till en början livnärde han sig på ströjobb, jakt och fiske men har sedan början av 90-talet arbetat som frilansande fotograf, filmare och skribent. Oftast verksam i området kring Kvikkjokk där han både privat och i yrkesrollen upplevt svårigheter med de reglerade områdena.
– Jag har många gånger varit förhindrad att röra mig upp till de gamla fiskevattnen och kulturlandskapen som man är präglad av och skildrar i sitt arbete. Det gäller inte bara i Tjuoltadalen utan också i många av de andra närliggande områdena, säger han.

Åklagaren yrkar på 6000 kronor i dagsböter. Tingsrättens dom meddelas om två veckor, den 13 november. Tor Tuorda är inte förhoppningsfull.
– Det är fullständigt bedrövligt att domstolar ska döma utifrån i grunden diskriminerande lagar, men enligt de lagarna så är jag dömd på förhand, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!