Dålig luft på förskola - avdelningar stängs

Personal på förskolan upplevde problem med luftrör och ögon så ledningen skickade dit Anticimex. Nu är två avdelningar avstängda.

En golvmatta som för 15 år sedan limmats ovanpå en gammal golvmatta orsakade dålig luft på Fjällbackens förskola i Jokkmokk.

En golvmatta som för 15 år sedan limmats ovanpå en gammal golvmatta orsakade dålig luft på Fjällbackens förskola i Jokkmokk.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokks kommun2019-10-30 11:45

Det handlar om Fjällbackens förskola i Jokkmokk där personal på från och till upplevt besvär i luftvägarna, torra och svidande ögon eller eksem. 

På grund av det skickade ledningen dit Anticimex den 17 oktober.

– De upptäckte att det var en golvmatta som orsakade dålig luft och den har rivits bort nu, säger Monica Lundkvist, skolchef vid Jokkmokks kommun. 

Dagen efter undersökningen stängde man avdelningen Akka på grund av att Anticimex konstaterade bristande luftkvalitet. En vecka senare öppnade förskolan upp avdelningen igen bara för att dagen därpå, 25 oktober, återigen stänga av den. Och sedan dess har barn och personal vistats på andra avdelningar.

Problemen orsakades av att golvmattan limmats ovanpå en redan existerande golvmatta, och enligt Anticimex sker en reaktion och det avges då vissa ämnen. Denna mattläggning ska ha skett för omkring 15 år sedan.

I tisdags återvände Anticimex för att genomföra en undersökningen av hela förskolan och de borrade i golven för att ta betongprover, som sedan skickas till ett labb för provtagning.

Under denna undersökning upptäckte man en likadan mattläggning som orsakade problemen på avdelningen Akka. 

– De tittade igenom allt och i ett av rummen på avdelningen Kabla så var det en likadan mattläggning. Vi tar det säkra före det osäkra och har därför stängt även den avdelningen. Båda rummen har tidigare varit vattenlekrum, säger Monica Lundkvist. 

Två av förskolans fyra avdelningen har stängts tills att Anticimex provsvar är färdiga. Man hoppas att det ska komma i slutet av nästa vecka, och att det åter ska gå att vistas på avdelningarna så länge rummen är avstängda.

– Tills vidare får förskolan låna lokaler av skolan i s så det blir lite trängre för alla, men vi får försöka göra det bästa av situationen. Skulle det här bli långvariga problem så har vi en reservplan där vi öppnar en ny avdelning i Strukturum-huset. Det är inte hållbart att vara inträngda så här, säger Monica Lundkvist.

Nu har många av barnen höstlov men nu på måndag kommer alla tillbaka till skola och förskola i vanlig ordning. Samtidigt som allt detta sker så har förskolans rektor blivit sjuk, så personalen får ta stort ansvar.

– Det är olyckligt, men vi har erfaren personal och arbetslagsledare och de gör ett kanonjobb. Sedan hjälper jag till att hantera det, säger Monica Lundkvist.

Barn och personal har flyttats till andra avdelningar tills vidare.
Barn och personal har flyttats till andra avdelningar tills vidare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!