"Att fara ut och handla i affärerna känns overkligt"

Många restriktioner och åtgärder som vi ser i Sverige finns också i Australien. Men mycket är annorlunda, exempelvis höga böter.

Stefan Brännström bor i Cairns, Australien med sin familj. "Det är nog svårast för barnen som inte kan träffa kompisar"

Stefan Brännström bor i Cairns, Australien med sin familj. "Det är nog svårast för barnen som inte kan träffa kompisar"

Foto: Stefan Brännström

Jokkmokks kommun2020-04-16 09:00

Stefan Brännström från Vaikijaur i Jokkmokks kommun har bott i Cairns i Australien i 14 år. Han är gift med Kyllie och de har två barn, Jonas som går i nian och Madison som går motsvarade andra året på gymnasiet. Stefan jobbar som systemadministratör åt "kommunen" på Torres Strait Island. Såväl barnen som Stefan sköter sina arbetsuppgifter hemifrån.

– Ungefär 90 procent av alla våra anställda jobbar hemifrån men inga uppsägningar eller något sånt har skett.

En annan påtaglig effekt på vardagen för familjen är restriktioner för hur mycket de får handla i matvaruaffären. Vissa varor har försätts med en elekrtonisk "broms" så att bara en viss mängd kan passera genom kassan och precis som i Sverige är toaletpapper en eftertraktad vara. 

– Att fara ut och handla i affärerna känns overkligt. Det är många tomma hyllor där framför allt toapapper och ris saknas. 

Affärerna också infört en regel kring hur nära man får stå varandra i butikerna, 1,5 meter är regeln i matvaruaffärerna. Inga folksamlingar alls är tillåtna i Australien, max två personer kan samlas. Undantag ges för personer i samma hushåll. Polisen kan utfärda böter ifall att inte reglerna följs. 

– Bötesbeloppen skiljer mellan staterna men i Queensland ligger den på 1 334 australiska dollar för privatpersoner. Den som rest utomlands eller mellan staterna sätts i 14 dagars karantän. Bryter man mot karantänbestämmelserna så är bötessumman 13 345 australiska dollar vilket motsvarar nästan 90 000 svenska kronor, berättar Stefan. 

En mängd bestämmelser har införts för att också underlätta för privatpersoner. Lokalbussar och parkering är gratis på många platser. Hyresgäster kan få uppskov med hyra och mer resurser har lagts på stöd för utsatta i hemmiljö med exempelvis fler tillfälliga bostäder.

Kommunerna  i Australien får stöd för förlorade skatteintäkter. Stora stödpaket har också utformats för de stora företagen inom exempelvis gruvindustrin och flygbranschen. 

Precis som i övriga världen leder coronapandemin till stora svårigheter även för många mindre företag. Staten satsar därför stora belopp på att underlätta för mindre företag som inte klarar av att betala hyror, skatter och andra avgifter. Exempelvis kan en arbetsgivare ansöka om "jobkeeper allowance" där en anställd som har varslats eller sagts upp kan få 1 500 australiska dollar var 14:e dag som lönegaranti och företaget behåller den anställde på lönelistan. 

Coronakrisen i Australien

Dagsaktuella siffror från hälsomyndigheten i Australien är 6 447 bekräftade fall av covid-19 varav 63 har avlidit. Över 371 000 tester har genomförts i olika delar av landet. 

Hälsomyndigheten uppmanar alla personer över 70 år, eller över 65 år med hälsoproblem samt urbefolkning över 50 år att sätta sig själva i karantän. 

Karta: Cairns
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!