Värmeverket vill odla myrar
Värmeverket vill starta vassodling i myrmarker för att kunna elda med rörflen, en naturlig våtmarksväxt. En arbetsgrupp undersöker tillgångar och lönsamhet för det miljövänliga bränslet samt raggar intresserade odlare, med stöd av kommunen. Nästa vinter kan vassen ge värme. - På sikt finns förhoppning att starta pelletstillverkning och exportera, säger styrelseordförande Hans-Åke Sundkvist.
- Det finns hur mycket som helst. Vi ska börja titta på rörflen som har ett högt bränslevärde och växer fritt på myrmark. Det kan odlas på gamla myrodlingar som det finns gott om. Tanken är att få fram entreprenörer som driver vassodling och säljer till Värmeverket. - Nästa sommar kan myrmarkerna börja beredas, vassen växer upp till två och en halv meter per sommar och skördas våren därpå då det huggs till flis. Kanske kan vi provköra en mindre skörd redan nästa höst, säger Värmeverkets styrelseordförande Hans-Åke Sundkvist (c).Enligt honom har vassodlingen väckt stort intresse hos många markägare, bland annat i Murjek där tillgången är god. För att hitta fler blir det informationsmöten i Jokkmokk och Vuollerim. Nästa vår avslutas förstudien då all fakta tagits fram.Värmeverket i Glommersträsk använder rörflen som bränsle sedan några år tillbaka.- Erfarenheter visar att det kan vara lönsamt även om det inte är helt problemfritt att skörda den från sank mark, utan att sjunka för djupt och skada. Viss gödsling kan behövas. Stor volym behövs. Tanken är att köra en mindre panna med rörflen som värmer upp till 40 hus, dels i Vuollerim, dels i Jokkmokk, säger Sundkvist.Han tror på stora möjligheter att få EU-bidrag och sponsring av Vattenfall då vassodlingen ger arbetstillfällen. Inte billigare
Att sänka priset för värmeverkskunderna är dock inte aktuellt, trots tidigare planer.- I dagsläget får vi vara nöjda om vi kan behålla den prisbild vi har i dag, tyvärr. Vad som rör sig i mitt bakhuvud är att på sikt få igång egen pelletstillverkning och exportera. Torv finns det gott om i markerna, säger Sundkvist.Tillgången av grenar och rötter som lämnats efter avverkning ska också inventeras, allt för att hitta bränsle.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!