En stor tältkåta har rests vid sjön Dálvvádis bakom hotell Jokkmokk. På fredag kommer flera hundra deltagare från 31 länder, från 70 olika etniciteter och 50 varierande ursprungsbefolkningsgrupper för att delta i konferensen för världens urfolk som arrangeras av Slow-food Sápmi med stöd av rörelsen i Sverige och internationellt. Samtidigt blir det en stor mat- och hantverksmarknad vid strandkanten.
Första resan
- Vi har bjudit in 300 delegater från olika urfolk men vi vet inte än hur många som kommer, en del har problem att ta sig ut från sina länder, säger projektkoordinator Nils-Henrik Sikku vid gårdagens presskonferens.
- Vi betalar resor, mat och sköter kontakten med myndigheter och ordnar tillstånd. Vi har mycket folk ute på plats för att lotsa dem, många av dem har aldrig lämnat sina byar eller sett ett flygplan. Alla kan inte heller läsa, säger Anandi Soans från Indien, Slowfood international.
Ledord
Gott, rent och rättvist är ledorden för slow-food, en rörelse som startade som motvikt till snabbmatskulturen och som växt sig allt större. Medlemmarna som är småskaliga matproducenter finns i 163 länder.
Jokkmokks kommun valdes som värd för konferensen, i konkurrens bland många andra, och har sponsrat en halv miljon kronor.
- Vi har ursprungsbefolkning och är en ekokommun. Det här betyder mycket, världen kommer hit, säger kommunalråd Stefan Andersson, (S).
Ska leda vidare
Ol-Johán Sikku, ordförande i Slow-food Sápmi, hoppas att ena urfolken.
- Det här är ett nätverk vi vill behålla, vi ska diskutera hur vi går vidare med den här organiseringen. Rättigheter som ett rent land är en förutsättning för att bevara matkulturen, säger han.
I övrigt blir det ekokafé på Storknabben, kvällsöppna restauranger, internationellt mingel och nattmat vid sjön Dálvvádis bland annat. Miniseminarier om exempelvis renlycka och saffranssoldater hålls vid strandkanten under dagtid fredag och lördag.
På lördag kväll blir det öppen scen i tältkåtan med unga samiska artister och konferensdeltagare som tagit med sina instrument. Men först ska konferensen invigas musikaliskt på fredag kväll med Sofia Jannok, Simon Máráinen, Dálvvádiskören och Per Niila Stålka bland andra. Allt är öppet för allmänheten.