Varghannen märkt

Vargen i samebyn Tuorpons område försågs med sändare under torsdagen då även prover för DNA-analys togs.
Den unga varghannen övervakas nu av länsstyrelsen som ska ta ställning till samebyarnas ansökan om skyddsjakt. Från helikoptern såg man en ren rivas.
Ett fåtal kadaver har hittats. Hur många är okänt.

JOKKMOKK2007-01-13 06:00
- Mycket rentramp i området gjorde att det var lite problematiskt att spåra men det gick till slut. Sent under torsdag eftermiddag kunde vargen märkas. GPS-sändaren kartlägger vart den går, där mottagning inte finns kommer signalerna senare. Sändaren kan även pejlas manuellt, säger Karina Lövgren vid länsstyrelsens fältenhet.
Personal från Viltskadecent­rum kunde bedöva och fästa sändare på den fullvuxna unga vargen sedan länsstyrelsens personal och renskötare från Tuorpon sameby samma dag spårat upp den med hjälp av skoter och helikopter. Från luften kunde personal se hur vargen rev en ren.

DNA-analys
Var djuret finns är sekretessbelagt men dessförinnan sågs vargen kring Harrevarto, cirka sju mil väster om Jokkmokk, under tisdagen.
- Det är en ung hanne som rör sig. Nu efter bedövningen är den lite påverkad i ett dygn ungefär och så tar det lite tid innan den vant sig vid sändaren. Det är nödvändigt att följa vargen och nu får vi hjälp med spårning och dokumentation, säger Karina Lövgren.
Vid märkningen togs prover som skickats till SVA för DNA-analys.
Provsvaret fastställer bland annat djurets ålder och visar om det här är samma varg som fanns kring Vittangi, den så kallade Pessinkivargen.
- Jag har kollat med lab i dag och i bästa fall kan provsvaret vara klart nästa vecka, säger Karina Lövgren.

Mindre än man först trodde
Jan Olov Westerberg, chef vid länsstyrelsens miljöavdelning, vill inte spekulera kring vargens ursprung.
Enligt Karina Lövgren är den aktuella vargen mindre än vad man först trodde då vikten uppskattades till 50-60 kilo.
Länsstyrelsen ska dagligen pejla vargen i samverkan med samebyarna i området som är informerade om var vargen uppehåller sig. Samebyarna har ansökt om skyddsjakt vilket länsstyrelsen har att ta ställning till innnan frågan avgörs av Naturvårdsverket.
Inom rennäringen kan vargen ställa till med skingring, rivning eller rivning för att äta. Samtliga skador ska dokumenteras av länsstyrelsen för att ersättning ska utgå. Hittills har några få kadaver hittats. Om skadorna blivit omfattande är okänt i dagsläget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!