Var sak måste utredas för sig

Att förändringen mellan högt och lågt vattenstånd har något samband med problemen med båtar och brunnar längs Lule älv är ingen självklarhet, menar Vattenfall. - Det går inte att säga generellt. Var sak måste utredas för sig, säger Christer Ljunggren, chef för teknik och projekt.
Läs mer här: Om flodvågen kommer ... ? Dammsäkerheten sågasDebatt: Vad skulle du ta med om dammen brister? ? Ingen lyssnar på varningsklockorna ? Osäkert material i Parki ? Dammarna höjs och förstärks ? Plast inget problem - Suorva ska granskas ? Säkerheten är bara en tunn fasad

JOKKMOKK2007-08-13 06:00
Vattenfall gör tillräckliga miljökonsekvensbeskrivningar inför ansökan om olika åtgärder vid kraftstationerna. Det anser Christer Ljunggren, chef för teknik och projekt vid Vattenfall, som menar att bolagets förändringar mellan olika vattennivåer i sjöarna inte kan sättas i direkt samband med problem längs älvdraget. <BR>- Jag kan inte svara på detaljfrågor, var och en har rätt att tycka vad de vill. Man kan inte säga generellt att problemen beror på vattennivån. Vi gör den konsekvensanalys som anses nödvändig. Om myndigheten (Miljödomstolen) ansåg den bristfällig skulle den kräva komplettering. Vattenfall och myndigheten har inte bedömt konsekvenserna så allvarliga. Riskanalys med fokus på säkerhet, tid och ekonomi görs i alla våra projekt, säger Christer Ljunggren. <BR>Är det inte logiskt att ett lågt vattenstånd i Parki betyder lite vatten i sjön Tjåmotisjaure som drabbades av översvämning då nivån var för hög i Parki? <BR>- Det behöver inte vara så, det är mycket som spelar in. Var sak måste utredas för sig, säger Ljunggren som vidhåller att bolagets vattenhållning i älven inte nödvändigtvis är orsak till igenslammade brunnar, spruckna byggnadsgrunder, problem med båtfart och sinade brunnar. <BR>Ljunggren vill inte svara på specifika frågor, exempelvis om inte erosionsskydden i sjön Vaikijaur borde ses över. Enligt honom görs regelbundna besiktningar av de erosionsskydd som Vattenfall lagt ut och åtagit sig att sköta. För privata fastighetsägare gäller annat, om de gamla avtalen omfattar strandskydd och har åtgärdats vid dammbygget. <BR><SPAN class=mr>Inga hemligheter <BR></SPAN>Att det finns fixar som vattennivåerna kan utläsas med är ingen hemlighet, enligt honom. Det är inte höjden på fixarna eller vattennivåerna heller. <BR>Varför fick Tjåmotisborna inte veta vilken nivå som fanns i sjön vid överdämningen 1993? <BR>- Det var väldigt olyckligt. Vår policy idag är att inte hemlighålla uppgifter, självklart svarar vi på frågor om vi har för hög vattennivå. Folk har rätt att få veta om vi ligger strax under dämningsgränsen och få ett ja eller nej, däremot har vi ingen skyldighet att lämna ut exakt nivå då det handlar om vårt energi-innehåll. Då bör man ha ett skäl till varför man vill ha uppgiften. Vi dämmer absolut inte över gränsen och rapporterar i så fall direkt till SMHI, säger Christer Ljunggren. <BR>Han uppger att Vattenfall rättar sig efter Miljödomstolen. De åtgärder som myndigheten kräver utförs. Borde man inte utreda övriga konsekvenser som vattenregleringen enligt befolkning fört med sig? <BR>- Jag kan inte kommentera att folk tycker saker. Våra experter gör ett gundligt arbete, säger Christer Ljunggren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!