Vantar med historia

Vantarna berättade varifrån människor kom och vilken släkt de tillhörde. Med olika färger och former är de en del av nybyggarkulturens arv.
Elise Tullnär i Jokkmokk fann sin passion i vantarna. I dag omfattar hennes samling 300 stycken och hon stickar flitigt själv.

JOKKMOKK2005-09-27 06:30
Under tidigt 1980-tal bodde Elise Tullnär i Stockholm. Hon kände en enorm hemlängtan, som visserligen inte erkändes men som hon fick utlopp för genom att börja samla och sticka vantar från hemtrakterna i Norrbotten. Varje sommar åkte hon hem till Övre Kuouka och kom allt närmare de äldre kvinnorna i byn som stickade.<br> ? Man kan se på vantarna vilka släkten och gener de har och kommer ifrån, berättar Elise.<br>Spelade in historierna<br>Hon hann själv inte sticka de äldre kvinnornas mönster så hon började fota vantarna och spela in historierna de berättade för henne. Allt genom detta har hennes intresse spritt sig så Elise har närmare 300 vantar med olika mönster och ursprung.<br> ? Det finns även en historia om arbetsvantarna männen använde. De skulle vara enkla att kasta av sig, men även enkelt att hitta dem när de låg huller om buller. Varje familj hade därför en speciell färg i kanten på vanten, berättar hon.<br>När hennes samling hade blivit mångtal ville hon och en väninna ha en utställning som de kallade För kärleks skull. De ville visa på garnets och ullens möjligheter och berätta om traditionella mönster och modeller från Jokkmokks kommun. <br>Hennes passion för vantar blev snart känd och fast hon inte är lika aktiv vantsamlare längre skickar människor än i dag vantar till henne på posten. Hon har också hållit olika kurser i vantstickning i Piteå, Luleå och Stockholm.<br>Aktiv föreningsmänniska<br>Elise Tullnär är en sann före-ningsmänniska. Hon är aktiv i Föreningen gamla apoteket, Jokkmokks konstförening och Linnésamfundet. Kultur-och landsbygdsfrågor ligger henne varmt om hjärtat och åtskilliga arrangemang i Jokkmokks kommun kan på ett eller annat sätt tacka henne för att de finns eller har funnits. Tillsammans med fem vänner har hon också öppnat en butik där de säljer sina hantverk. Den lilla affären Ett och annat på Föreningsgatan gör skäl för namnet ? där finns allt från bröd till hornslöjd till stickade mössor och grytlappar.<br> ? Vi ville kunna hålla igång verksamheten året om för både turism och lokalbefolkningen, därför bestämde vi oss för att öppna en butik, säger Elise.<br>Spinner inte själv<br>Hennes inspiration kommer från nybyggarkulturen där man oftast slöjdade sina egna kläder och hushållsartiklar.<br> ? Jag och min mamma slöjdade ofta vår familjs egna kläder, berättar Elise stolt.<br>Hon använder sig endast av naturgarn som hon växtfärgar själv, men att spinna överlåter hon till experterna.<br> ? Det jag inte är bra på själv får någon annan göra ? jag stickar sedan, säger hon.<br>Under de kalla vintrarna värmer mjuka klappar och presenter, för oftast är innehållet i Elise Tullnärs julklappar tjocka, mjuka ullsockor eller vantar.<br> ? Vad man än gör så blir det historia, slår hon fast.<br>PROFILEN<br>Elise Tullnär Nilsson<br>Ålder: 56 år.<br>Yrke/sysselsättning: Kultur- arbetare, även utbildad sjuk- sköterska.<br>Aktuell: Vantsamlare.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om