Bästa vandringsturerna för barnfamiljer

Vare sig man är nybörjare, inbiten fjällvandrare eller småbarnsförälder så finns det något för alla som är sugna på lite frisk luft. Bengt Gustafsson på Svenska turistföreningen har sett det mesta i fjällvärlden och ger några av sina bästa tips.

Barnen kan hänga med på fjällvandringen, bara man lägger det på en lagom nivå och vet vilka områden som passar bäst. Bengt Gustafsson har lång erfarenhet inom Svensk turistföreningen och ger några av sina bästa tips.

Barnen kan hänga med på fjällvandringen, bara man lägger det på en lagom nivå och vet vilka områden som passar bäst. Bengt Gustafsson har lång erfarenhet inom Svensk turistföreningen och ger några av sina bästa tips.

Foto: Elin Backlund

Jokkmokk2022-08-07 11:00

Har man små barn är det lätt att tänka att en vandring i fjällen blir för omständlig eller rent av farlig. Men det går att lägga det på en enkel nivå som passar alla, menar Bengt Gustafsson som har en lång erfarenhet inom Svenska turistföreningen.

För föräldrar med de alla minsta barnen tycker han Saltoluokta fjällstation är det bästa alternativet. Det är en stor anläggningen med många sängar och bekvämligheter.

– Det finns restaurang, bastu och det går få eget rum om man skulle känna sig mer bekväm med det. På många andra ställen delar man sovsal. Från Saltoluokta går det jättebra att gå olika dagsturer och alltid ha en varm stuga att komma tillbaka till. Under vissa perioder på året har de också en hel del aktiviteter riktade mot barn, säger Bengt Gustafsson.

Ett annat alternativ är att ta bilen upp till Ritsem där man tar båttaxi över sjön Akkajaure till båtlämningen i Änonjalme och följer upp det med en två kilometers vandring till Akkastugan. 

– Bara båtresan kan vara ett äventyr för barn. För föräldrar är det också en försäkring då det är lätt att ta båt tillbaks till bilen om något skulle hända eller om man inser att fjällen inte var något för dem, säger han.

För barn som är ännu lite större går det ta samma båt över Akkajaure och fortsätta på en lite längre vandring längs sjön, 7-8 kilometer, till STF-stugan i Vaisaluokta.

– Det är en jättefin fjällkänsla med fina vyer, lätt vandring, och man får verkligen uppleva de stora fjällen utan att behöva bestiga dem. Sedan får man se Vaisaluokta som är Sveriges största sameviste i fjällen. Hit går även båttaxin som man kan ta tillbaka till bilen då det är dags att åka hem, säger Bengt Gustafsson.

För de lite mer erfarna fjällvandrarna har den gamla fjällräven också ett guldkorn att tipsa om. Bengt Gustafsson absoluta favoritområde är den norra halvan av Padjelantaleden. Den inleds med samma båttaxi.

– Det är ett område som förtjänar mer uppmärksamhet. Det är otroligt vackert, högt beläget fjällandskap. Det är inte lika känt som Kungsleden och lättare att vara ensam. Hela Padjelantaleden är ganska lång (160 kilometer), men det går att göra en triangel och sedan gå tillbaka till båten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!