Urskog eldas upp

Är det gammelskogar som värmer upp villorna i Arjeplog och andra inlandskommuner?
Enligt Frédéric Forsmark på länsstyrelsen förekommer det.
Kenth Björk på Allmänningen i Arjeplog konstaterar dock att de har avverkningstillstånd på all skog de hugger åt värmeverket.

JOKKMOKK2006-06-27 06:00
Gång på gång hittar länsstyrelsens tjänstemän avverkningar av gammelskog. Frédéric Forsmark på länsstyrelsens miljöenhet menar att de bland annat stöter på det i fjällnära trakter. Enligt Forsmark är det också så att en del av den gamla granskogen blir flis för eldning i fjärrvärmeverk.
- Vi vet att fjällnära gammelskog med höga naturvärden avverkas och vi vet också att en del sådan skog går till lokala fjärrvärmeverk. Däremot är det inte säkert att alla värmeverk är medvetna om varifrån flisen kommer, säger han.
Det är skogsvårdsstyrelsen som beviljar avverkningstillstånd. Om skogsvårdsstyrelsen inte klassar skogen som nyckelbiotop är det i princip fritt fram att hugga.

Inte resurser att skydda
- Länsstyrelsen har inte resurser att skydda alla de här skogarna. Många blir utan formellt skydd och då är det upp till markägarnas goda vilja om skogen ska stå kvar. Ofta när vi träffar på de här avverkningarna har de hunnit bli både två och tre år gamla, säger Frédéric Forsmark.
Ett av de värmeverk som han vet köper skog av den typ han har i åtanke är Arjeplogs värmeverk, som bland annat köper färdigflisat bränsle av Allmänningen. Kenth Björk är skogsförvaltare på Arjeplogs allmänning. Han tycker det är anmärkningsvärt att en tjänsteman på länsstyrelsen får göra dylika uttalanden.

Spelar ingen roll
- Han har varit med när vi har plockat ut naturreservats­områden. Vi avverkar bara där det finns tillstånd och sedan spelar det väl inte någon roll om vi eldar, sågar upp eller kokar det? säger han.
I en intervju i radions Ekot sade Frédéric Forsmark att det är samma sak att använda urskogar till uppvärmning som om tavlor från Nationalmuseum skulle värma Stockholm. Oersättliga värden går om intet.
- Skillnaden är att tavlorna inte går att återskapa, men vi har gott om natur- och gammelskogar, kommenterar Kenth Björk.
Arjeplogs allmänning har ett leverantörsavtal med fjärrvärmeverket i Arjeplog. Kenth Björk menar att det handlar om produktionsskog av vilken mellan 3.000 och 4.000 kubikmeter går till värmeverksflis varje år.
- Alternativet är att verket hämtar sin flis från kusten, eller att vi tar vår skog som massaved till kusten. Det innebär transporter som inte är miljövänliga och nu slipper vi båda.

Systemfel
Frédéric Forsmark kan bara beklaga att fjällnära gammelskog huggs ner istället för att skyddas. Han ser det snarare som ett systemfel än att någon har begått något regelbrott.
- Det är ju inte olagligt att avverka urskogar i Sverige, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om