Upprörda bybor kräver svar

Vänsterpolitikern Mikael Segerströms skrivelse till Länsstyrelsen upprör Kvikkjokksbor. Dels går skrivelsen emot kommunstyrelsens yttrande om nej till Kamajokk som naturreservat, dels innehåller den påståenden som bybor kräver svar på.
Igår skickade kommunen en protest till Länsstyrelsen.

JOKKMOKK2007-03-06 06:00
Mikael Segerström, (v), har gjort en skrivelse till landshövding Per-Ola Eriksson som uppmanar till att bilda Kamajokk naturreservat. Att skrivelsen inkom strax innan beslut om reservatsbildandet togs kan ha påverkat Länsstyrelsens ledamöter anser markägare i Kvikkjokk som är upprörda och kräver att Segerström förklarar vissa påståenden. Ett av dessa är att enskilda markägare inte är medvetna om reservatsbildningens fördelar.

Under fördelar
- Vilka fördelar får vi? Vi är satta under en förmyndare. Vilken markägare vill bli det? Alla i byn som läst det här är heligt förbannade. Segerström har kört över både kommunpolitikerna och oss. Att de värnar mer om små insekter än om människor är svårbegripligt. I det här läget är människan bortknuffad. Det är diskriminering i höga mått, säger Gerd Yngvesson i Kvikkjokk.
Kommunstyrelsens ordförande Anna Hövenmark, tillika lokalt ordförande för vänsterpatiet, känner till skrivelsen som går emot kommunens yttrande i frågan men vill inte uttala sig specifikt utan hänvisar frågor till Segerström.
- Vi står bakom kommunstyrelsens beslut. Idag har vi skickat en skrivelse som klargör att vi anser att beslutet är fel och att Länsstyrelsen har kört över oss och markägarna, säger Hövenmark.
Sixten Eriksson, (s), som också har undertecknat skrivelsen säger att beslutet bör omprövas och att markägarna får överklaga.

Kräver fakta
Segerström skriver att det är besöksnäringen och inte skogsbruket som kommer att ge befolkningen en utkomst i framtiden. Att berörda skogsägare inte längre bor kvar i byn eller försörjer sig på skogen talar sitt klara språk, menar han, och anser att det gamla kalhygget också är bevis på dålig återväxt.
- Han bör ta reda på fakta innan han yttrar sig, till exempel om varför det finns ett kalhygge här. Att folk inte bor kvar beror på att de skaffat arbete för att inte vara bidragsberoende. Känslan för marken och stället finns kvar, säger Gerd Yngvesson.

Omyndigförklaring
- Segerströms skrivelse är en omyndighetsförklaring av oss. Då man anser att staten är den enda som kan sköta naturvård är man ute och cyklar, säger Tor Lundberg i Kvikkjokk.
Han menar att statens sätt att sköta skogen talar sitt eget språk med de kalhyggen som finns och att man nu vill åt privat mark som är välskött.
Då forsen Kamajokk är samfällt vatten, som ingår i reservatet, drabbas samtliga bybor. Kuriren sökte Mikael Segerström för en kommentar, utan att lyckas. Kvikkjokksborna väntar nu på en förklaring av hans påståenden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!