Uppror mot försämrad vård

Kaitumgårdens personal är i uppror - överkörda av socialchefen som förvärrar läget för gamla och personal då avdelningar ska slås ihop, är åsikterna.  Det blev städhjälp i stället för mer vårdpersonal då Arbetsmiljöverket hävde fackets arbetsstopp på Akkats- och Linnégården.

Foto:

Jokkmokk2010-11-08 06:00
Personalen vid äldreboendet Kaitumgården är ense; att slå ihop de sex avdelningarna till tre genom nya arbetslag gör bara skada. Fyra fungerande avdelningar raseras då arbetstiden ska räcka till för fler istället för att stärka bemanningen vid Akkats- och Linnégården där problemen finns, vilket Arbetsmiljöverket kräver åtgärder för och som socialnämnden har överklagat till Förvaltningsrätten. Efter fackets arbetsstopp vid de två avdelningarna i september på grund av hälsofara lovade arbetsgivaren omedelbar förstärkning och att vidta åtgärder. Det blev städhjälp. Och nu nya arbetslag från den 13 december. - Gränsen är nådd. En enkel lösning blev en sådan soppa. Vilken typ av äldreomsorg vill de bedriva? Varför kan inte städtimmarna omvandlas till vårdtid? säger Inga-Lill Kvickström. - Det blir bara värre. Förslaget motsäger allt vad demensvård innebär, de gamla blir oroliga med ny personal, dubbelt så många plus vikarier som ska springa mellan två avdelningar och vi får mer att göra. Det funkar inte, säger Anna-Lena Nilsson Saulo. Uselt
Samma åsikter finns vid samtliga avdelningar. Och att socialchefen för monolog, inga synpunkter når fram och inga frågor får svar. Att anhöriga inte informerats, att konsekvensanalys inte gjorts anses uselt liksom socialchefens uttalanden att inte ett öre ska satsas på Kaitumgården. - Nej, inte ens om vården får mer pengar, han säger att resurserna finns. I stället för förbättringar blir det försämringar. Man mår dåligt varje dag för att man inte hunnit med de gamla som bara väntat. Särskilt en av våra boende har farit väldigt illa den här tiden, hon är jätteförvirrad och gråter mycket. Ingen har tid. Arbetsglädjen är borta, säger Monica Pettersson. Att hinna nyttja kunskaperna från demensutbildningen är en utopi. Där guldkanter som tid med de gamla finns råder farhågor om rasering. Tryggheten för de äldre försvinner. Arbetsbelastningen ökar. - Vi vill jobba som Socialstyrelsen rekommenderar. Nu blir allt en enda soppa, säger Ann-Katrin Andersson, Rosengård. Det blir svårt att hinna med fasta sysslor som fadderskap. -  Det här är en tillbakagång till 1980-talet, säger Vibeke Andersson, Svalan. Innebär fler anställda försämring för de dementa? -  Absolut. Det ska vara så få anställda som möjligt och små enheter, säger Gert Alaby, Socialstyrelsens samordnare i äldrefrågor. Lurade
Arbetsgrupperna känner sig lurade, de fick bemanna påhittade avdelningar som blev grund till schemaförslaget med försämringar: fler delade dagar, längre helgpass och fler dagar för deltidare. Ändå fattas 22,7 procents täckning. -  Ska vi inte ha ett liv? Jag har älskat mitt jobb. Det finns ingen glädje mer. Ska vi bara förvara gamlingarna och fladdra omkring? säger Margareta Johansson. Kommunals ombudsman Vanja Nyberg som kallats till möte uppger att facket begärt risk- och konsekvensanalys men nekats. Den kommer senare. -  Idiotin börjar få ett ansikte. Det finns inte nog med folk hur de än gör. Schemat bryter mot arbetstidslagen, de blir livegna. Vi börjar med att återvisa det. Att lägga in för mycket tid ska inte gå i systemet, har spärrar tagits bort? Det ska redovisas, säger hon.
Demensboendet vid Akkats- och Linnégården avskaffas. Blandat boende medger lägre bemanning. Personalstyrkan minskas från 0,8 till 0,65 per boende. Med bara 8 boende vid Linnégården och 9 vid Akkatsgården blir personalbristen påtaglig. 70 procent av totala antalet boende är dementa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om