Tyckte till om flyktingar

Eleverna i årskurs nio har fått en röst i kommunpolitiken, inbjudna av kommunalråd Anna Hövenmark. I går hölls det tredje mötet dem emellan där flyktingmottagningen var den viktigaste frågan. -Hur många ska vi ta emot? frågade Anna Hövenmark som framför åsikterna till kommunstyrelsen.

KONTAKTADE ELEVERNA. "Jag kontaktade skolan för att få veta vad unga tycker", säger kommunalrådet Anna Hövenmark som samarbetar med årskurs nio inför politiska beslut. Elevernas åsikter beaktas av kommunstyrelsen.

KONTAKTADE ELEVERNA. "Jag kontaktade skolan för att få veta vad unga tycker", säger kommunalrådet Anna Hövenmark som samarbetar med årskurs nio inför politiska beslut. Elevernas åsikter beaktas av kommunstyrelsen.

Foto: Agneta Nyberg

JOKKMOKK2007-11-21 01:45
I går eftermiddag träffades eleverna från årskurs nio och kommunalråd Anna Hövenmark (v) i kommunhuset för att ventilera vad som är på gång i kommunen. Det var det tredje mötet dem emellan då Hövenmark tog initiativ till samarbetet tidigare i höst.- Som 51-årig kvinna behöver jag få veta vad ungdomar tycker vilket annars är en brist i min roll som kommunalråd. Jag tror att eleverna också börjar förstå hur vansinnigt trögt demokrati är, säger Anna Hövenmark.Flyktingmottagningen och hur många ensamkommande barn man ska ta emot var de viktigaste punkterna som Hövenmark ville att eleverna skulle tycka till om inför kommunstyrelsens nästa sammanträde. Där presenteras elevernas åsikter, innan beslut fattas. Flyktingar berör alla
- Vårt förslag är att ta emot åtta ensamkommande barn och 15 flyktingar. Migrationsverket vill att vi tar emot 20 flyktingar om året men det är upp till oss. Antalet ensamkommande barn räknas bort från antalet flyktingar vi tar emot, är ni med? För de ensamma barnen bildas ett gruppboende. De klarar sig inte utan personal dygnet runt, tänk er själva om ni blev ivägskickade till ett annat land. Jokkmokk behöver arbetskraft till skola och vård i framtiden, säger Hövenmark.Att flyktingfrågan är viktig poängteras av kommunalrådet, lärarna Gunilla Andersson och Stina Norén samt elever.- Det påverkar alla, även i skolan där det hittills gått bra med de flyktingar vi har, säger Stina Norén.- Det är bra att man får vara med och kanske kan påverka vad som händer, säger eleven Julia Norlén.Åsikterna räknas
Att elevernas åsikter räknas är ett garagebygge i Porjus exempel på. Eleverna ville inte placera garaget mitt i samhället och kommunstyrelsen ändrade uppfattning, satsade 60.000 kronor till en planändrig för att nyttja annan mark.- Det är kul att få vara lite angagerad och få veta vad som händer, säger eleven Emily Svanström.Varken bevarandet av försäkringskassa, arbetsförmedling eller polis ansågs särskilt nödvändigt (fri moped- och skoterkörning lockar) bland eleverna.- Inte nu kanske. Men tro det eller ej, ni blir också gamla en dag, säger Anna Hövenmark.Vid nästa lektionstillfälle tas frågorna upp där avgörandet om Gläntans gamla lokaler samt Styrkelyftsklubbens bidragsansökan ingår. Elevernas ställningstagande motiveras skriftligen och lämnas till Hövenmark som vidarebefordrar till kommunstyrelsen.- Det här är helt suveränt. Eleverna blir mer engagerade för varje gång. Ibland går diskussionerna rejält, säger läraren Gunilla Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!