Orsaken är att det krävs ett för stort flöde av elbilar för att det ska löna sig, då aktören själv kommer få bekosta elnätavgift och service på stationerna.
– Vi står för kostnaden upp till 100 procent om man åtar sig att drifta stationen i minst fem år och man får såklart behålla intäkterna, det är vad vi har att erbjuda, säger Hanna Eklöf, utredningsledare för projektet på Trafikverket.
Projektet att bygga ut laddinfrastrukturen inleddes förra våren på beställning av regeringen och Trafikverket har beviljats 150 miljoner kronor att ge ut som stöd till byggnationer fram till slutet av 2022.
Men myndigheten hade önskat fler ansökningar.
– Vi har precis gjort en del förändringar och sänkt effektkraven på laddstationerna för att hålla ner driftkostnaderna. Det kanske hjälper framöver. Det är lite som med huvudsäkring till hushållet, fasta kostnaden blir lägre vid lägre kapacitet, säger Hanna Eklöf.
Utredningsledare för projektet är medveten om att det i värsta fall kan bli kostsamt för små aktörer och att det kan bli svårt att få det att gå runt. Men i dagsläget är det inte aktuellt med något stöd till själva driften.
– Det är upp till regeringen om det ska till några förändringar, vi jobbar bara efter vårt uppdrag. Men vi kommer såklart göra en utvärdering om hur det utvecklas efter de senaste förändringarna och om det fortfarande är många platser utan ansökningar, säger hon.