Tips från meteorologen

Meteorolog Per Holmgren inte bara föreläste om den globala uppvärmningen, han gav även konkreta tips om hur den kan bromsas då han föreläste vid Jokkmokk winter conference som pågår fram till torsdag.

HUVUDTALARE. Meteorolog Per Holmgren är en av huvudtalarna vid Jokkmokks winter conference som har totalt cirka 40 föreläsare. Wolfgang Mehl, kommunens miljöstrateg, håller i trådarna.

HUVUDTALARE. Meteorolog Per Holmgren är en av huvudtalarna vid Jokkmokks winter conference som har totalt cirka 40 föreläsare. Wolfgang Mehl, kommunens miljöstrateg, håller i trådarna.

Foto: Agneta Nyberg

Jokkmokk2011-02-02 06:00

Meteorolog Per Holmgren, en av fyra huvudföreläsare vid Jokkmokks winter conference som startade i måndags, talade om klimatförändringarna och mänsklig påverkan i form av utsläpp.

- Koldioxidhalten är på väg att nå 390 miljondelar, det låter fånigt lite, eller hur, men sett i tidsperspektiv tusentals år bakåt så har koldioxidhalten befunnit sig mellan 180 och 280. År 2014 är vi troligen uppe i 400, säger Holmgren som även föreläste för elever och allmänhet i Östra skolans aula i går.

Nederbördsrikaste året
Han visar staplar och diagram, talar om den globala uppvärmningen, om hur klimatet förändrats främst de senaste åren och säger att om inget görs vet ingen hur det slutar. År 2010 är jordens mest nederbördsrikaste år samt det varmaste som uppmätts liksom år 2005.

- Sedan 1998 har alla de varmaste åren inträffat. 150 års observationer visar att det ligger utanför klimatets naturliga variationer. Rapporten om att det blivit mellan 0,7 och 0,8 grader varmare låter inte så mycket. Men det här är bara början. De utsläpp vi gjort kommer att påverka utvecklingen långt framöver. Att världshaven fortsätter att stiga är något vi får leva med. Då vi lyckas minska utsläppen lär det bli varmare, men det måste vi vara med om, säger Holmgren.

Varmare
Temperaturzonen förskjuts en mil om året. Det leder till förändringar som för de nordliga delarna inte innebär något direkt hot de närmaste 50-100 åren men avfolkar varmare platser, Ostasien och Latinamerika bland annat. Men, betonar han, alla prognoser bygger på hur det skulle kunna bli i framtiden.

- Om vi inte gör något åt det. Det enklaste sättet är att spara energi, vi kan halvera energimängden utan att få ett sämre liv. Och beteendeförändringar, de tre B:na, biffen, båten och bostaden som handlar om att välja rätt mat, närproducerat och undvika massindustriproducerat kött, om resor med bil och uppvärmning av bostaden. Förnyelsebara energikällor är annat, jag tror på solen som har en enorm potential, säger Per Holmgren.

Workshops
Andra huvudtalare är Ken Melamed, Kanada, Stefan Sleicher, Österrike och Lassi Heininen, Finland som avhandlar ekonomi, politik, samhällsutveckling och subarktisk miljö. Konferensen med 230 deltagare från hela världen, de flesta mellan 20 och 25 år, som varvar föreläsningar och workshops pågår fram till torsdag. I går hölls workshop om bland annat samisk matlagning och ekofilosofi.

- Jag hoppas att Jokkmokk blir en mötesplats för att utveckla klimatfrågor och hållbar utveckling året runt, säger Wolfgang Mehl, miljöstrateg och medarrangör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om