Det puttrar i grytorna. Rödingsoppan utanför restaurangkåtorna var en del av all den mat som uppskattades av matgästerna. Årets tema mat, slow-food, lokal- och närproducerat, får gatorna att dofta och marknadsmatställen som Sápmi, Vinterland och Kaitum var lika välbesökta som marknaden igår. Och priser delas ut. I går fick Greta Huvva, Viddernas hus och Gunda Åstot, restaurang Ájtte, slow-food-certifikat som utdelades av projektledaren för slow-food Sápmi, Ylva Sarri.
- De har en väl avvägd meny, lokala råvaror som är rent och rättvist producerade, säger Ylva Sarri.
Renlycka
- Efter 23 år i branschen, med den här maten som är vanlig för oss men som inte alla känner till, är det jätteroligt att få det här, säger Gunda Åstot.
- Det är vad vi jobbat med hela tiden men visst är det kul, säger Greta Huvva.
Inne i tältkåtan vid Samernas serveras både smakprover, rödingtartar med blodklimp och björk exempelvis, och maträtter av renkött. Ol Jonas Sikku är projektledare för Renlycka, kvalitetsmärket för renkött som garanterar stressfria djur, något som ger bra smak.
- Det har hög protein-, vitamin- och mineralhalt och kommer från naturbetad ren. Det som är speciellt med renkött är att det innehåller Omega 3, säger Ol Jonas Sikku.
I dag får bland annat lokalbaserade Sápmi ren och vilt Renlycka-stämpel, som ett av 14 företag i hela Sverige.
Inne i Kaitum är det lika fullt med folk som med delikatesser; regnbågsfilé som rökts och toppats med cheddar, mandelchips med dill och rotfrukt, ostar med namn som rocka-fett och Blå astrid, sylt från Kalix, olika björksavsdrycker och sorseleansk pesto för att nämna något, allt från småskalig närproduktion. Många matknallar har kommit för att platserna var inomhus, smakerna blir bättre och man slipper frysa.
Succé
Arrangören Karin Nordström, som gjort detta för första gången, tycker att matmässan som även innehåller ölprovning och föreläsningar är en succé.
- Jag hoppas det blir en fortsättning nästa år. Det beror förstås på om det finns lokaler, säger hon.
Marknadskonserten med Glesbygd’n, Kristian Anttila och Magnus Ekelund, som tolkade sin farmors dikter om hemtrakten Sjaunja i går eftermiddag, hade också stor publik.
- Jag var nervös för att sjunga duetten med Kristian Anttilla, den var på samiska som jag inte egentligen kan. Men det gick bra, det var roligt, säger Magnus Ekelund som även sjungit marknadssången för kronprinsessan Victoria, utan nervositet.
Svinbra, var en av kommentarerna efteråt.