Folktandvården i Jokkmokk har under flera år inte haft en stationerad tandläkare, utan korta stafettinhopp från andra kommuner har löst de absolut mest akuta situationerna. Inhoppen motsvarar 25 procent av en heltidstjänst.
Alla andra utan akuta problem tvingas resa mellan 20-30 mil till andra kommuner.
– Vi är i en akut situation. Det har gått så långt att folk aktivt väljer bort att kontakta tandvården eftersom alla vet att de inte får en tid här i Jokkmokk om det inte är jätteakut. Tandvård i Jokkmokk finns inte, bara akut nödhjälp, säger Margreth Sandling, SPF.
SPF och PRO i Jokkmokk startade en protestlista och fick ihop 1400 namn. Upproret gjorde vågor och för ett par månader sedan fick initiativtagarna besök av regionrådet Linda Frohm (M) och oppositionsrådet Anders Öberg (S).
– När vi träffade dem lät allt väldigt bra och som att saker och ting skulle lösa sig. Men vi krävde skriftliga svar av Linda Frohm i efterhand och då lät det annorlunda, säger Ingrid Thystad Karlsson, SPF.
Grundproblemet är att tandläkarna som varit på verksamma på orten gått i pension och Region Norrbotten har inte lyckats rekrytera någon ny till orten på många år. Linda Frohm har sagt att det är svårt eftersom det är tandläkarbrist i nästan hela landet och på en liten klinik som Jokkmokk krävs det en erfaren tandläkare, inte någon direkt från skolbänken.
– Det har vi i SPF förståelse för men på mötet triumferade hon med att ha Sveriges högsta löner för tandläkare. Vi krävde bevis för detta i svenska kronor och i sitt skriftliga svar blev det andra visor och hon kunde inte bevisa sitt påstående. Triumferar man på detta sätt måste man ha belägg för det, säger Margreth Sandling.
Linda Frohm sade även på mötet att regionen har personlig kontakt med alla 60 tandläkarstudenter som studerar i Umeå, men i skriftliga svaret framkom det att de endast kontaktat tio stipendiater.
– Ljög hon eller kände hon inte till sanningen? Det är lika illa vilket som. Som regionråd borde hon kunna sånt här, säger Margreth Sandling.
Vilken lösning ser ni?
– Lönerna är lösningen. Betalar man tillräckligt bra kommer det locka personal. Och pengarna borde finnas för man har inte betalt en tandläkare här på flera år, säger Ingrid Thystad Karlsson