Hösten firas in med marknad och fest

Höstmarknaden är årets viktigaste helg och inkomstkälla för Jokkmokks skidklubb, och efter två inställda år är de nu laddade för fest. "Vi hoppas på bra väder och mycket folk", säger Eva Östlund.

Eva Östlund och Benny Östlund är några av eldsjälarna som styrt ihop höstmarknaden i Jokkmokk. Årets viktigaste helg för Jokkmokks skidklubb.

Eva Östlund och Benny Östlund är några av eldsjälarna som styrt ihop höstmarknaden i Jokkmokk. Årets viktigaste helg för Jokkmokks skidklubb.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokk2022-08-15 15:41

Sista helgen i augusti är det dags för Höstmarknaden i Jokkmokk och förberedelserna pågår för fullt. Det vankas marknadsknallar, restaurangkåtor och hoppborgar. Och under kvällarna kommer några artister sätta både Mello- och Idolprägel på det hela.

Klara Hammarström som deltagit i Melodifestivalen flera gånger uppträder på fredagkvällen. På lördagen spelar Fredrik Lundman från Piteå som charmade Sverige i Idol. Han följs upp av irländsk musik av Molly Maguire med band.

– Det är alltid svårt att starta upp något efter det legat nere ett par år, men det känns som att vi lyckats ganska bra. Vi hoppas fortfarande på en akt till under fredagen, säger Eva Östlund, som med maken Benny under många år har arrangerat höstmarknaden åt Jokkmokk skidklubb (JSK).

De berättar att Höstmarknaden är extremt viktig för JSK:s verksamhet, eftersom dess inkomster i princip finansierar all ungdomsverksamhet i skidor, fotboll och orientering.

– Det är den och uthyrning av logi under Jokkmokks vintermarknad som alla pengar kommer in. Det är jättebra för ungdomarna, det är hela anledning till att vi brinner för det, och orkar med det, säger Eva Östlund.

Men trots två inställda marknader kunde situationen varit värre.

– Visst var det pengabortfall, men det statliga stödet för inställda evenemang täckte upp litegrann. Samtidigt hade exempelvis fotbollen mindre utgifter eftersom nästan allt ställdes in, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!