Succé för nytt lokalt handelskoncept

Lokala ägg, bär och olika delikatesser dukades upp till försäljning på en parkeringsplats, när den första reko-ringen ägde rum i Jokkmokk. ”Det känns otroligt bra att köpa lokalt producerad mat”, säger Kicki Boberg.

Agnes Otterbech, Mathantverkshuset i Vuollerim, radar upp de förbetalda matpaketen för avhämtning.

Agnes Otterbech, Mathantverkshuset i Vuollerim, radar upp de förbetalda matpaketen för avhämtning.

Foto: Marianne Mannberg

Jokkmokk2020-04-25 07:00

Mitt i påskhandeln, på en parkeringsplats mellan Coop, Ica och Systembolaget, dukades det upp delikatesser från lokala matproducenter i Jokkmokk. Arrangemanget var det första för medlemmarna i Jokkmokks så kallade reko-ring.

Förkortningen reko står för rejäl konsumtion och handlar om att förmedla lokalproducerad mat direkt mellan producent och konsument, helt utan mellanhänder.

Reko-ringar finns runt om i landet och i Norrbotten finns det sedan tidigare ”ringar” i Piteå, Boden och Luleå.

Under den första utlämningen överlämnades lokala ägg, bärprodukter, saft och kombucha, fisk, kött och mejeriprodukter med mera. En av de som mötte upp under dagen var Kicki Boberg som bland annat hämtade så kallad eldost från Mathantverkshuset i Vuollerim.

– Det här är vår lokala haloumi, en delikatess. Det känns otroligt bra att köpa lokalt producerad mat. Särskilt i dessa tider.

Under dagen skedde inga betalningar mellan säljare och köpare. I reko-ringen sker själva köptillfället digitalt och i förväg.

Inledningsvis ”möts” producent och konsument i en Facebook-grupp där producenterna skriver annonser som inlägg. I annonsen beskrivs varorna med pris och hur de ska betalas. Beställningen görs genom att köparen kommenterar annonsen.

Reglerna för reko-ringen är att alla varor som erbjuds ska komma från egen livsmedelsproduktion. Den enskilde producenten får bara sälja sina egna varor som kan vara såväl råvaror som förädlade produkter. Säljaren kan också erbjuda biprodukter som exempelvis renhorn och renskinn.

Amanda Mannervik är projektledare på näringslivskontoret Strukturum i Jokkmokk och en av administratörerna. Hon berättar att önskemålet kom från producenthåll under ett webinar på temat ”krishantering för småföretagare i virustider”.

– Det verkar ha funnits ett stort sug efter en Reko-ring i och kring Jokkmokk för på bara ett par dagar var Facebookgruppen uppe i femhundra medlemmar och efter helgen åttahundra. Det var långt över vår förhoppning om sexhundra medlemmar inför första utlämning, säger Amanda Mannervik.

Den första utlämningen av varor till kunderna skedde samtidigt i Jokkmokk och Vuollerim och planer finns på att utöka ringen.

– Det verkar finnas efterfrågan på flera närliggande orter som exempelvis Porjus och Gällivare och kanske även Harads och Kåbdalis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om