Bolagsstyrelsen och ledarskapet, delvis förnyat via tillkomna branschmännen BevanMetcalf och Kurt Budge, befinner sig i Luleå på tisdagen för att senare åka till Jokkmokk och studera bolagets projekt, vilket drivs via det för ändamålet skapade Jokkmokk Iron Mines.
För att få igång en järnmalmsbrytning krävs bearbetningstillstånd från Bergsstaten. Processen är igång och länsstyrelsen är tillfrågad.
Clive Sinclair-Poulton kommenterar länsstyrelsens nej till projektet.
– Jag hade föreställt mig att de skulle ställa frågor, inte att de skulle säga nej. Och frågan om transporterna är sådant som normalt kommer in först i en senare del av prövningarna, säger han.
Clive Sinclair-Poulton säger sig vara övertygad om att det blir en gruva i Kallak.
– Ja, självklart. Inom EU behövs en gruva och Sverige är det land som har järnmalm. Vi har en kommersiell gruvdrift på gång, Norrbotten behöver jobb och vi har svaret. Det behövs tvåhundra personer i direkta jobb kopplade till gruvdrift. Vi räknar med 1.500 jobb, om man räknar in lärare i skolan och andra följdeffekter.
Rennäringen och miljön påverkas av projektet.
– Allt jag begär är att få prata om våra planer. De har rätt att inte prata, jag tror däremot på dialog och kan finna mig i att andra inte tycker som jag, säger Clive Sinclair-Poulton.
Det kostar 800 miljoner US-dollar, cirka 5.700 miljoner kronor, att öppna gruvan. Med ett järnmalmspris på 100 dollar per ton, högre än dagens nivå, lockar det investerare, bedömer Clive Sinclair-Poulton.
Utöver bearbetningstillstånd krävs miljötillstånd från Mark- och miljödomstolen.