Starka känslor kring brytning
Planerad gruvbrytning i Kvikkjokksfjällen, inom Laponia, väcker reaktioner.- Det där går jag inte med på. Vi har blivit blålurade en gång tidigare. Ska vi bli det igen? Jag tycker vi ska värna om det som finns kvar länge - Laponia, säger blivande kommunalråd Anna Hövenmark.
- Det kan bli ett par hundra arbetstillfällen. Vi kan inte säga nej tack till tillväxt. Men det ska vara lönsamt för kommunen och ske i samråd med andra i området, säger Sixten Eriksson.
Att upprätta avtal med mineralbolaget, om någon form av återbäring till kommunen, är ett alternativ menar han.
Andra ser en gruvbrytning som ett fruktansvärt ingrepp i naturen då området är klassat till världsarvet Laponia på grund av unika kultur- och naturvärden.
- Mineralfyndigheter är ändliga. Jag tycker att vi ska värna om det som finns kvar länge, som Laponia. Visst skapar det arbetstillfällen ett tag men sedan då? Vi har blivit blålurade en gång tidigare, av Vattenfall, som nu har lämnat oss för att dö. Ska vi bli det igen? Det är min personliga inställning. Men vi har inte diskuterat frågan i alliansen, säger Anna Hövenmark.
Absolut krav
Hon anser att om en brytning över huvud taget skulle bli av, med betoning på om, är återbäring ett absolut krav liksom minimal miljöåverkan.
Tor Lundberg från Kvikkjokk anser att en gruvbrytning bör förhindras.
- Det är otroligt att man är beredd att exploatera till vilket pris som helst. Det är samma stil på stat och hela utvecklingen som den sett ut sedan 1500-talet då bergmästaren var en riktig potentat. Det är helst sanslöst. Slamdammarna kommer att spoliera hela Kvikkjokksdeltat. Jag har kontaktat landshövdingen. Unesco blir nästa steg. Meningen är att Laponia ska bevaras i all framtid, säger han.
Emot en brytning
Carina Sjöberg, också från Kvikkjokk, upprörs över att gruvbolag får tillstånd att färdas med bandvagnar inom Laponia då byborna inte ens får tillträde till området med snöskoter.
- Jag är emot en brytning. Deltat är hjärtat i Kvikkjokk och det kommer att bli förstört, säger hon.
Andra ser fördelar om gruvbrytningen blir verklighet.
- För vår del verkar det positivt då byn håller på dö ut som det är nu. Jag har bott här i 54 år. De flesta bekanta ligger på kyrkogården och de unga har flyttat härifrån. Affär och skola har försvunnit. Man kan inte säga annat än att det är positivt om det blir liv och rörelse i byn, säger Gunhild Stenman i Kvikkjokk som har medhåll från flera andra i byn.
Fakta gruvbrytning
Mineralföretaget Beauwolf Gold har beviljats tillstånd av Länsstyrelsen för att göra provborrningar i Ruotevare ovanför Kvikkjokk vilket sker under vårvintern.
w Syftet är att bekräfta statens geologiska instituts tidigare mätresultat vilket visar att berget har gott om fyndigheter såsom titan och malm.
w Enligt projektledare Jan-Ola Larsson kan gruvbrytning komma i gång om cirka två år, om alla tillstånd beviljas. Området hör till världsarvet Laponia.
w Syftet är att bekräfta statens geologiska instituts tidigare mätresultat vilket visar att berget har gott om fyndigheter såsom titan och malm.
w Enligt projektledare Jan-Ola Larsson kan gruvbrytning komma i gång om cirka två år, om alla tillstånd beviljas. Området hör till världsarvet Laponia.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!