Speciella regler för smittskydd i helikoptern

Helikoptertrafiken delar regelverk mot smitta som de stora flygbolagen. "Det är omöjligt för oss att följa", säger Bastian Ulmer, pilot på Fiskflyg.

Andreas Falck och Johanna Anjar har spritat färdigt händerna och förberett sig inför resan mot fjällstugan. "Det är lite speciellt alltihop".

Andreas Falck och Johanna Anjar har spritat färdigt händerna och förberett sig inför resan mot fjällstugan. "Det är lite speciellt alltihop".

Foto: Tommy Borg

Jokkmokk2020-07-22 15:15

Att sitta tätt i en farkost är inte optimalt under en tid då det ständigt pratas om social distansering som åtgärd för att förhindra smittspridning av coronaviruset. 

Därför har Europeiska luftfartsmyndigheten (ESEA) kommit med vissa riktlinjer till flygbolagen för hur de ska lägga om i verksamheten. Grejen är att reglerna gäller likväl flygjättarna SAS och Norwegian air, såsom betydligt mindre Fiskflyg från länet. 

– Det är omöjligt för oss att följa riktlinjerna, skulle vi behöva ha varannan stol tom skulle vi gå i konkurs. Därför har det förhandlats fram särskilda regler för helikoptertrafik med Transportstyrelsen, säger Stefan Lundkvist, Fiskflyg. 

För helikoptertrafikens del så är det inget krav på tomma stolar mellan passagerare. Däremot måste helikoptern rengöras noggrant mellan resor och personerna ombord måste bära säkerhetsklassad ansiktsmask.

Från Fiskflygs sida är det den gamla narkosläkaren Bastian Ulmer som ser till att reglerna uppfylls. Numera är han pilot för företaget.

– Eftersom jag jobbat länge inom sjukvården hade jag sedan tidigare bra kontakt med länets smittskyddsläkare Anders Nystedt. Jag har diskuterat med honom vad vi ska lägga extra fokus på, säger han.

Andreas Falck och Johanna Anjar är två som förbereder sig för en resa. De ska få skjuts till Pieskehaure där de ska arbeta som fjällvärdar i sommar.

– Det känns lite konstigt. Det här är första gången jag provar en sån här mask, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!