Förra torsdagen skulle Värmeverkets produktionschef Stig Filppa ha ett löneutvecklingssamtal med VD, tillika kommunchef, Claes Marcusson. I stället för högre lön fick Stig Filppa avgå.
- Jag gick dit i hopp om lönejustering. Det var ett slag under bältet då jag klev in hos Claes som sade att vi skulle prata om annat. Kommunens personalchef var också var där. Jag blev hemskickad samma dag, säger Värmeverkets förre produktionschef Stig Filppa.
Enligt rykten ska en årslön ha erbjudits som avgångsvederlag vilket varken bekräftas eller dementeras av Filppa eller Claes Marcusson.
- Jag kommenterar inte personalfrågor och interna personalärenden. Jag säger ingenting, säger Claes Marcusson.
Avböjde budet
Stig Filppa har avböjt budet från VD och kopplat in facket. I dag möter han sin forne arbetsgivare för att på egen hand försöka nå en överenskommelse om vilka kompensationskrav som ska gälla. Går inte det tar facket över förhandlingarna.
- Det finns ingen saklig grund för uppsägning. Att sparka mig så här är olagligt, varken facket eller jag har blivit varslade. Jag är så trött på det här och vill bara få ett avslut, säger Stig Filppa som skriftligen meddelat samtliga styrelsemedlemmar om förloppet.
Han vill inte uppge vilka skäl som angivits inför uppsägningen. Men Filppa medger att han och styrelseordförande Inger Wikman har haft delade meningar vad gäller den handlingsplan med åtgärder för bättre arbetsorganisation, vilken tagits fram av en extern konsult då Värmeverket dragits med personalsvårigheter och vantrivsel som medfört att anställda valt att sluta.
- Jag ställde krav till Wikman och Marcusson för att ta på mig att genomföra planen, vilket ogillades. Inger Wikman ville inte ställa upp. Problemen som funnits vid Värmeverket i flera år har ännu inte åtgärdats, säger Filppa.
Varit oense
Inger Wikman vill inte heller kommentera personalfrågor men medger att hon och Stig Filppa varit oense.
- Stig ville anlita en extern konsult för att genomföra handlingsplanen som han fick i delegering i augusti. Stig Filppa ansåg att varken jag, VD eller han själv var kunniga nog att genomföra planen men det som ingår i den är sådant som ingår i en chefs arbete. Han ville inte diskutera med mig utan skulle ta upp det med Claes. Om han gjort det känner jag inte till, säger Inger Wikman.
Enligt Stig Filppa har arbetet med handlingsplanen aldrig kommit igång vilket beror på att den fastnat hos ansvarig VD. Wikman menar att Filppa blivit delegerad uppgiften och har haft ansvaret att påbörja förändringsarbetet. Den kritik som framkommit i tidigare artiklar har riktats främst mot Värmeverkets ledning, styrelsen och VD, för att man inte lyssnat på personalen och tagit självsvåldiga beslut stick i stäv med det bästa ur produktionssynvinkel. Inger Wikman anser att personalfrågor är en uppgift för VD.
Filppa befarar att det kan bli problem med driften vid Värmeverket under kommande vinter. Samma tvivel har förre produktionschefen Mats Genell och tidigare anställda som slutat på grund av en bedrövlig arbetssituation.
Sparkad omgående
Värmeverket är utan produktionschef. Stig Filppa har fått sparken av VD Claes Marcusson. - Jag fick sparken på stående fot då jag skulle löneförhandla. Det var ett slag under bältet, olagligt och utan saklig grund, säger Stig Filppa. I dag förhandlar parterna om en uppgörelse. VD:n vill inte kommentera saken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!