Smaker från norr - En bil kommer lastad - med korv

I den specialinköpta lastbilen med kylanläggning ligger charkuterivaror i långa rader. Makarna Metzemacher producerar och paketerar allt själva och säljer sina varor runt om i länet.

FYLLD BIL. Lastbilen med kyldisk rymmer ett stort sortiment.

FYLLD BIL. Lastbilen med kyldisk rymmer ett stort sortiment.

Foto: Anette McMurry

Jokkmokk2011-07-20 06:00

För två år sedan flyttade Katharina och hennes man Walter Metzemacher till Sverige och Arvidsjaur. Naturen och lugnet lockade och med Walters bakgrund som slaktare fick han snart jobb på ett livsmedelsföretag i Jokkmokk så paret flyttade till Vaimat, några mil utanför Jokkmokk. Katharina med sin charkuteribakgrund ville starta företag och det naturliga steget blev det som i dag är Tyskans deli.

- Jag startade företaget i december förra året, berätta Katharina Metzemacher.

Han gör - hon säljer
Maken Walter tillverkar allt - korvar i olika varianter som wiener, cabanossi, salami, knacker och bratwurst men också salami, kallskuret, skinka, pastejer och patéer. Under veckan åker Katharina runt i länet i lastbilen med kylanläggning som inköpts från Tyskland.

- Måndagar levererar jag till butiker runt om i länet, tisdagar är jag här i Jokkmokk, onsdagar i Arjeplog, torsdagar i Arvidsjaur och fredagar åker jag till Gällivare, berättar Katharina.

De har fullt upp. Under veckan när frun åker runt länet med lastbilen arbetar maken med att tillverka alla charkuterier. De har inte ens
ledigt på helgerna.

- Nej, då jobbar vi med att paketera allt och göra det färdigt inför veckan, säger Walter.

Kunderna har sina egna favoriter i de olika orterna.

- Här i Jokkmokk gillar de Pepparbiten som de äter som ölkorv. De tycker också om kärnskinka, laxskinka och wienerkorv. I Arjeplog köper de allt där står de och väntar när jag kommer, berättar Katharina.

Olika favoriter
Det faktum att de olika orternas kunder har sina egna favoriter betyder att utbudet måste ändras från dag till dag.

- Ja, vi packar om på kvällen och fyller på av det som vi vet att kunderna tycker om dit vi ska nästa dag.

De använder norrbottniska råvaror till sitt tyska sortiment och det verkar gå hem hos kunderna.

- Det går bättre och bättre, än har vi ingen anställd och gör allting själva. Men om det fortsätter så här måste vi nog ta in någon som hjälper oss, säger Katharina Metzemacher.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om