I måndags startade Luftförsvarsövning 2022. Svenska och finländska luftstridskrafter övar för att öka förmågan till nationellt försvar av Sverige.
Flygningarna med stridsflyg sker i södra Sverige men det pågår verksamhet även i Norrbotten och då specifikt vid Jokkmokksbasen där värnpliktiga från Norrbottens flottilj, F 21, gör sin slutövning i samband med luftförsvarsövningen.
På plats finns även 400 soldater och officerare från hemvärnet vilket gör totala antalet på plats till 600.
– Den här övningen genomförs årligen. Det kommer ske olika fiktiva händelser under veckan. Just nu är läget att det skett ett robotanfall i södra Sverige under natten, säger Stefan Fredriksson, överstelöjtnant och F 21:s övningsledare.
Fienden är på plats i terrängen kring flygbasen och motståndet står K 4 Arvidsjaur för. Uppgiften är att skydda och bevaka basen och se till att den fungerar. Nu handlar det om en övning som planerats sedan lång tid tillbaka men i och med Rysslands krig i Ukraina och de svenska och finska ansökningarna om Natomedlemskap hamnar övningen i extra skarpt fokus.
Sverige och Finland har sedan lång tid tillbaka övat med Nato och haft ett tätt samarbete, så sent som i mars i övningen Cold response. Frågan om ett Natomedlemskap är därför inte en lika stor fråga inom försvaret som politiskt, enligt Stefan Fredriksson, men visst är situationen annorlunda jämfört med tidigare övningar.
– Det är klart att det ger en extra tyngd, vårt arbete är att försvara Sverige. Ryssland har ju uttalat ett antal hot, om det är så att Sverige går med i Nato, säger Stefan Fredriksson.
Hemvärnet spelar en stor roll vid övningen vid Jokkmokksbasen. När vi besöker Johan Olsson-Lasu, insatskompanichef, och de övriga i hemvärnet vid en höjd på Jokkmokksbasen har det hänt grejer.
– Ett larm har gått och vi försöker ta reda på vem som finns där ute, säger Johan Olsson-Lasu.
När Ryssland gick in i Ukraina blev det rusning till hemvärnet.
– Folk är engagerade och det är vi tacksamma för. Vi behöver alltid bli fler, säger Johan Olsson-Lasu.
Uppgiften de nu genomför vid basen är huvudsysslan men hemvärnet gör andra saker också som exempelvis att hjälpa till vid bränder eller söka efter försvunna personer.
Varför gick du med i hemvärnet?
– För att jag tycker det är viktigt. Jag har varit engagerad ända sedan värnplikten.
Vi får stå vid sidan och se på när en av övningarna genomförs. En bil har kraschat i diket och räddningstjänsten och sjukvårdare kommer till platsen för att ta hand om de svårt skadade. En kvinna är sminkad med blod i hela ansiktet och de skadade förs till sjukvårdstältet med försvarets ambulansfordon.
Sofia Mårtensson är sjuksköterska till vardags och tillfälligt anställd av försvarsmakten vid övningar som dessa. Hon är vagnchef vid sjukvårdarna och den som sköter en hel del av kommunikationen. Att öva är oerhört viktigt för att lära känna varandra och att det ska flyta smidigt vid skarpt läge.
– Det är extremt givande. Både på ett personligt plan och för hela plutonen, konstaterar Sofia Mårtensson som är nöjd med samarbetet vid övningen.
Känns det extra viktigt att öva nu när Ryssland gått in i Ukraina och Sverige ansökt om Natomedlemskap?
– Jag tycker att det alltid varit viktigt. Personligen tycker jag att det är mer spänt nu men vi övar som vi alltid gjort.