Skolverket imponerades av Lapplands kommunalförbund

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson har besökt Lapplands kommunalförbund – och han imponerades. "Det är nog Norrland och Norrbotten som ska hjälpa resten av landet, inte tvärtom", konstaterade han.

Peter Fredriksson och Anders Duvkär i samtal under Marie Kuoljoks delinformation om verksamheten.

Peter Fredriksson och Anders Duvkär i samtal under Marie Kuoljoks delinformation om verksamheten.

Foto: Ludvig Wästfelt

Jokkmokk2023-01-27 09:04

Peter Fredriksson besökte Jokkmokk tillsammans med Anders Duvkär, chef för skolans organisation och ledning, skolutvecklingsavdelningen vid Skolverket. Det blev besök på Sameskolstyrelsen och Sameskolan och på Lapplands kommunalförbund, under vilket Lapplands Lärcentra och Lapplands gymnasium ligger, där chefen för vuxenutbildningen Marie Kuoljok tillsammans med Marianne Stöckel, gymnasie- och skolchef vid Lapplands gymnasium och Maj-Lis Ejderlöf, förbundschef vid Lapplands kommunalförbund tog emot och informerade. Peter Fredriksson fick, bland annat, en duktig dos distansundervisning plus en rejäl lektion i samverkan.

– Det finns, och har funnits, ett tämligen stort motstånd mot att bedriva undervisning på distans men här verkar ni ju klara av det alldeles utmärkt. Samverkan är även det något som inte är så utbrett. Men ni klarar det också, konstaterade Fredriksson innan han slog fast var facit uppenbart finns. 

– Ni borde vara en referens till övriga skolor i landet, menade generaldirektören som tydligt även påpekade att han fått upp ögonen för en tidigare tämligen okänd del av utbildnings-Sverige under besöket i Jokkmokk.

– Jag har tidigare fått frågan; hur vi ska kunna hjälpa Norrland? Efter det här vill jag faktiskt vända på begreppet. Ni ska hjälpa resten av Sverige. Det är här det händer, här finns framtiden och förändringen, menade Peter Fredriksson och när Marie Kuoljok slog fast att det råder människobrist så kunde han bara hålla med. Han gav även bilden på hur den samlade bilden av skola/utbildning ser ut.

– Vi lärde oss mycket nytt under pandemin, många bra saker, och vi slog fast att vi inte skulle ramla tillbaka in i det gamla igen. Tyvärr så ser vi i dag att vi trillade tillbaka ganska fort. Och varför måste vi sitta fast i det gamla? Är det bra?

– Är det möjligen så att vi har för höga krav på eleverna tillsammans med kommande arbetsgivare. Du är väl inte färdig för livet efter tre år på gymnasiet, det kanske går att lära vidare ute på arbetsplatserna. 

Förutom skolbesöket fick även Fredriksson och Duvkär kolla in stolpklättring hos el- och energiprogrammet och träffa Mats Karström och Jan-Erik Kuoljok vid fågelmatningsstationen vid Talvatis. 

– Fantastiskt, kaffe vid öppen eld och en samisk jojk. Det kommer jag att bära med mig länge.    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!