Skeden åter efter rymdtur

Silverskeden är tillbaka från rymden. Astronauten Christer Fuglesang, som tror på annat liv i rymden, överlämnade i går den sked han haft med sig i rymdfärjan Discovery till Ingrid Inga, Sametingets styrelseordförande.

SKED. Per Henrik Påve har tagit fram silverskeden som fick följa med Christer Fuglesang på rymdfärd, något som glädjer Sametingets Ingrid Inga då det synliggör samerna.

SKED. Per Henrik Påve har tagit fram silverskeden som fick följa med Christer Fuglesang på rymdfärd, något som glädjer Sametingets Ingrid Inga då det synliggör samerna.

Foto:

Jokkmokk2011-02-05 06:00

Efter nästan två veckors rymdfärd, nerpackad i en låda ombord på rymdfärjan Discovery, och sedan säkert förvarad av astronauten Christer Fuglesang som fått ta med sig tio olika prylar på färden, kunde silverskeden återbördas till ägaren Sametinget - på parkscenen igår förmiddag direkt från Fuglesangs plånbok.

- Efter åtta och en halv miljon kilometer, 217 varv runt jorden, och en hastighet av 28.000 kilometer i timmen, landade den i september 2009 i Kalifornien. Det var den 37:e flygningen i rymden, säger Christer Fuglesang.

Eget rum
Skeden har haft eget utrymme under golvet, under mellandäck. Ett intyg om rymdfärden ingår, undertecknat av alla sju som var med ombord. Det ska nu ramas in och hängas på Sametingets väggar i Kiruna.

- Det betyder mycket för oss. Silver är symboliskt, det skyddar. Man brukar säga att samerna är solens och vindens folk, kanske man nu också kan kalla oss för rymdens folk, säger styrelseordförande Ingrid Inga, Sametinget som tog emot skeden.

Marsresa en dröm
Även om Fuglesang varit på äventyrligare resor än Jokkmokk tycker han att det är spännande då det är första marknadsbesöket, säger att det är skönt med vinterlandskap. Och att det är fantastiskt att uppleva tyngdlöshet och se jorden ovanifrån

- Relaterat till de här delarna var det ett otroligt norrsken som ju är orsaken till rymdforskningen här uppe, säger Fuglesang som är stationerad i Holland inom rymdforskning.

Snart ska han till Moskva, som ledare för ett forskningsprojekt. En simulerad resa till planeten Mars pågår, något som tar 1,5 år. Två européer, en kines och tre ryssar är inlåsta i en rymdfarkost lika länge. Hur psyket klarar en sådan resa, en dröm för Fuglesang liksom att få igång månresor, undersöks.

Rymdpromenad
- De ska nu gå på rymdpromenad. Vi använder signalfördröjning också. Allt är noga övervakat, utom deras sovbunker, och de verkar vara i god form, säger han som även tror att det finns liv i yttre rymden.

- Det finns inga bevis men sannolikt är det så. Men det är så långt bort att vi inte kommer att få kontakt. Bara i vår galax finns flera 100 miljarder stjärnor, dagligen upptäcks nya stjärnor. Och det är 2,5 miljoner ljusår till närmsta galax, säger Fuglesang.

Och fler rymdreseprylar ska överlämnas. På måndag får Svenska schackakademien igen sin schackpjäs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om