Ska ge unga ny chans

Ett behandlingshem för före detta drogmissbrukande och kriminella ungdomar kan snart vara verklighet i byn Randijaur.
- Om det finns nog många intresserade kan vi ta emot de första eleverna nästa jul, säger Tommy Blomfeldt, initiativtagare.
Hantverk, djur och natur ingår utöver den vanliga terapin.

JOKKMOKK2006-11-23 06:00
Ett äldre bostadshus med tillhörande ladugård mitt i byn Randijaur, drygt tre mil utanför Jokkmokk, ska bli ett nytt frivilligt behandlingshem för ungdomar som vill komma ifrån sitt narkotikamissbruk. Hemmet riktar sig mot killar med kriminell bakgrund, mellan 16 och 21 år gamla, från södra Sverige och som tidigare har tvångsvårdats enligt lagen om LVU eller LVM.
- Det handlar om killar som har avgiftats och utretts vid slutna behandlinghem, som är redo att gå vidare för att komma bort från missbruket. Det är viktigt att bryta destruktiva kontakter och att komma ifrån en dysfunktionell familj. Därför passar det bra i Randijaur, med natur och tystnad inpå knutarna. I Jokkmokk hade det inte gått lika lätt att bryta tankemönstret som är viktigt för att påbörja behandlingen som har en andlig inriktning, säger initiativtagaren Tommy Blomfeldt med erfarenhet från tidigare missbruk.

Djur och hantverk
Hemmet, som kallas Ursus tolvman, inriktas mot hantverk, djurhushållning och fysiskt arbete förutom den brukliga tolvstegs-terapin. Det sistnämnda är en relativt vanlig behandlingsmetod inom missbruksvård.
Mellan 15-20 anställda krävs till behandlingshemmet som ska vara bemannat dygnet runt.
- För att ge närhet och trygghet krävs en tät bemanning. De här killarna är asfaltsbarn och kan vara rädda i en ny miljö. De första veckorna är mest kritiska. Det gäller att skapa trygghet. Varje elev får två assistenter, säger Tommy Blomfeldt.
Läkare och psykolog ska finnas tillgängliga som konsulter vilket betyder att de kontaktas vid behov. Socionomer, sjuksköterskor, terapeuter och en etisk rådgivare (en god lyssnare med erfarenhet av missbruk) ska finnas vid hemmet.

Det mesta klart
Enligt Blomfeldt är det mesta förarbetet klart: banken lånar ut 13 miljoner kronor vilket Vattenfall inlandskraft ska borga för och avtal har gjorts med fastighets­ägaren om att få köpa av hemmanet i Randijaur. Nu inväntas svar på de intresseanmälningar som skickats ut i dagarna till samtliga kommuner och behandlingshem.

Tio elever nästa jul
Om tillräckligt många är intresserade kan tio elever tas emot kring nästa jul. Först därefter sker registrering av den ekonomiska föreningen Ursus tolvman samt anmälan till länsstyrelsen för Socialstyrelsens slutliga godkännande av verksamheten.
- Det här är ett stort risktagande. Men redan nu har vi många som är intresserade av att jobba här, även välutbildat folk med erfarenhet av missbruksvård från södra Sverige. Förhoppningsvis kan utbildningen i addiktologi, som ger djupare kunskap i missbruksbehandling till behandlingsassistenter, starta i februari, säger Tommy Blomfeldt.
Sedan i våras har förundersökning och lobbyverksamhet pågått.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om