Det är soligt och varmt i den vidsträckta kommun som sedan 2009 är 33-åriga småbarnsföräldern Sandra Cerbonis hemort. Hon driver eget företag i träningsbranschen och tar olika konsultuppdrag.
När Kuriren hälsar på är hon mitt i en utbildning för sommarens uppdrag som stugvärd i fjällvärlden.
– Man måste se möjligheterna med att bo och leva såhär. För mig är det viktigt att bo just här och då är jag öppen för att göra olika saker, säger hon.
Närheten till naturen fick henne att välja Jokkmokk, samhället där hennes man är uppvuxen. Tillsammans har paret treårige sonen Marco.
– Vi prioriterar ett liv där vi kan ha mycket kvalitetstid med familjen.
Som ny invånare skattas Sandra Cerboni högt i kommunen. Personer som Kuriren pratar med lyfter fram henne som en kraft i bygden. En av politikernas stora utmaningar är att få Sandra Cerboni – och andra inflyttade Jokkmokkare – att stanna kvar, arbeta och betala skatt.
– Det är inte mycket som skulle få mig att flytta, fast man ska aldrig säga aldrig. Men jag har ju aktivt valt att bo här och gör mina yrkesval därefter, säger hon.
Jokkmokks kommun har på ett kvarts sekel gått från 6.823 till 5.066 invånare, en minskning med 25 procent.
Sandra Cerboni är inte politiskt aktiv men har sina hjärtefrågor. Högsta prioritet har miljön, men även tillgången till skola och sjukvård är avgörande.
– Det är viktigt att de kommunala skolorna fungerar bra. Sedan har jag som förälder ett eget ansvar, säger hon.
Även företagsklimatet är betydelsefullt för Sandra Cerboni. Valet att bli Jokkmokksbo är för henne synonymt med att söka egna vägar.
– Jag körde egentligen bara på, men tycker att jag fick bra stöd.
Att det är valtider märks i Jokkmokk.
– Ja, jag tycker nog att det pratas mer politik.
Gruvfrågan – där Sandra Cerboni hör till kritikerna – är en del av vardagen. Kommunfullmäktige äger inte beslutet, men debatten lever bland folkvalda och väljare. Samernas väl och Miljöpartiet säger nej medan kommunens största parti, Socialdemokraterna, välkomnar gruvbrytning i Kallak. Även den borgerliga sidan har en i huvudsak positiv hållning. Vänsterpartiet har inte tagit ställning.
Jämte gruvfrågan är äldreomsorgen aktuell. Socialnämnden brottas med ett underskott på sju miljoner kronor för 2014, enligt april månads prognos.
– Valfrågorna är nog arbete, vård, omsorg och miljö. Allt hänger ju ihop med diskussionen om utflyttning. Sedan är frågan: ser det verkligen så mörkt ut?