Samiska kvarlevor ska återföras

Otaliga samiska kranier och bendelar, uppgrävda från gravar eller avskurna före begravningsakter, förvaras vid museer och institutioner i Sverige.
Nu kräver Sametinget att kvarlevorna ska återföras och begravas, ett initiativ av kulturarbetare Rose-Marie Huuva i Kiruna.

JOKKMOKK2007-02-06 06:00
- Jag har satt mig i sinnet att jag ska vara med om en återbegravning. Det är inte rimligt att samiska kranier och bendelar ska finnas spridda vid institutioner och museum idag. När man inser att det kan vare ens farmorsfar skalle som är där och att det finns en människa bakom varje bendel blir det groteskt, säger Rose-Marie Huuva.
Bendelar användes vid rasbiologisk forskning under 1800- och början av 1900-talet. Rose-Marie Huuva har tagit del av en mängd dokument angående detta, bland annat Lars Levi Laestadius minnesanteckningar. Dessa visar att det under 1800-talet var vanligt med byteshandel av bendelar, att skelettdelar såldes vidare och att kranier beställdes. Den då ledande rasbiologforskaren Anders Retsius ville ha namngivna kranier och beställde även ett samiskt barnhuvud från en nyfödd.

Skyldighet att ingripa
- Sedan har forskningen varit inne på att samer mumifierade sina döda då kranier har haft skinnrester kvar. Orsaken är att skallarna höggs av innan begravningen. Det är sådana groteska handlingar, säger Rose Marie Huuva och fortsätter:
- Samerna visste om vad som pågick. I Laestadius anteckningar står att en lappkärring frågade hur det gick för kroppen i Guds salighet då huvudet hamnade så långt bort från kroppen. De kunde inte göra något då. Men vi har en skyldighet att se till att de här kranierna kommer till vila, säger Rose-Marie Huuva.

Bendelar ska begravas
Efter hennes skrivelser till Sametinget i frågan har den valt att välja hennes linje.
- Vi föreslår att samtliga museum, även de som inte är statliga, ska se över sina samlingar av samiska kvarlevor. Sametinget går in för att dessa ska återföras och begravas. Exakt hur det ska ske vet vi inte än. Vi har flaggat till regeringen, vid jordbruksministerns besök i december, att ärendet är på väg, säger Sametingets ordförande Lars-Anders Baer.
Han anser att återbördande av kvarlevor är viktigt, dels som respekt för de döda, dels med ett symboliskt värde för det samiska folket. I de fall det är möjligt bör bendelar återföras till de rätta gravarna och övriga få rum i en gemensam grav inom ett samiskt område.
Ärendet tas upp vid Sametingets plenum i Lycksele under februari månad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!