Tuorpon sameby har betesmarker i det berörda området som stängs av för tester, men ordförande Per-Jonas Parffa säger att avlysningen av området påverkar samebyn minimalt.
– Försvarets materielverk har placerat testerna på en tidpunkt som fungerar ganska bra för oss renskötselmässigt. Det berör ju oss på så sätt att vi inte kan vistas i området, men FMV har löst det på ett så smidigt sätt som det går, säger han.
– Det är som det är. Det är som alla andra intrång, vi kan inte påverka desto mer på något sätt, säger han.
Per-Jonas Parffa beskriver det som ett ”milt ingrepp” eftersom testerna är luftburna och ingen nedskräpning eller skadegörelse av marken sker. Renbetet finns kvar. Det är dessutom den tiden på året då renarna är som starkast och han upplever inte att renarna blir skrämda av testerna.
– Om jag får välja ingrepp så är väl det här ett av de bättre, men helst skulle jag se att det inte var någonting, säger han.
Men för besöksnäringen är ingreppet inte av det smärre slaget. Insäljningsprocessen för flera företag inom besöksnäringen är lång. Ett företag kan sälja resor ett år innan de genomförs. Om ett stort område blir stängt för kommande turister vållar det problem för Jokkmokks besöksnäring, berättar Per-Olov Lindroth, ordförande i Destination Jokkmokk. Han säger att de överklagade länsstyrelsen beslut om det utökade provområdet till förvaltningsrätten förra året.
– Vår ståndpunkt var att man inte hade kommunicerat med besöksnäringen och att man måste samråda med alla berörda näringar. Vi har varit på möte på länsstyrelsen och det blev en framflyttning av den stängning av området som skulle vara under våren, säger han.
– Man kan tycka att det är orättvist att man tagit ett sådant här beslut och inte förstått hur viktigt det är för Destination Jokkmokk och hela kommunen, säger han.
Det finns perioder som skulle passa bättre för alla parter menar han, till exempel efter skotersäsongen då det är höga flöden i områden.
– FMV har sitt tillstånd och lutar sig mot det. Men våra besöksnäringsföretag tycker ju sig också ha rätt att verka i området, säger Per-Olov Lindroth.
Också aktivister protesterar mot ett utökat testområde. Eva Jonsson, Kvinnor för fred, som är en "fredsförening med kvinnor som grund" säger att föreningen säger "klart nej" till en utökning av testområdet.
– Det finns inga som helst fördelar med det. Allemansrätten, var tar den vägen? säger hon.